O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
PRIŠTINA SVAKOG DANA IZMIŠLJA NOVE VERZIJE ZSO, A ZNA SE ŠTA JE POTPISANO U BRISELU
24. Maj 2023. godine
Kurir
Bezobrazno

Ko zna koji je već predlog nacrta Zajednice srpskih opština osvanuo u medijima, a kao i svi prethodni predstavlja novi pokušaj da se umanji značaj Zajednice i otpiše Briselski sporazum, tj. ono što je njim već definisano po pitanju ZSO, i to pre deset godina.

Nije prvi put Naime, novi nacrt ZSO, koji je navodno izradio visoki međunarodni diplomata, jasno navodi da Zajednica neće biti ono što želi Srbija, ali ni Kosovo. Neće pak biti ni blizu onoj ZSO koja je već predviđena Briselskim sporazumom, već će biti neka „mešavina foruma za međuopštinsku saradnju, tela za zaštitu interesa zajednice kosovskih Srba i organa uprave sa ograničenim poslovima“. Dokument navodno ima sedam tačaka, a ZSO precizno formuliše kao „pravno lice javnog prava“ kome je organizacija odvojena od zakonodavnih i vladinih tela i stvorena prema kosovskim zakonima.

Ovo nije prvi put da maltene kako kome padne na pamet izrađuje svoju viziju nacrta ZSO, a politički analitičar Branko Radun za Kurir ocenjuje da je sve ovo čist - bezobrazluk!

- Ako s nekim imate potpisan ugovor, onda ćemo da radimo po već postignutom ugovoru ili nećemo nikako. Jednostavno, dve strane su se saglasile i sve osim neispunjavanje toga je izvrdavanje dogovora, a ovakav nivo bezobrazluka ne može nigde da prođe - ukazuje Radun.

Potreban razgovor

Analitičar Stevica Deđanski napominje da je kod svih koji predlažu neke nove vrste ZSO ključno da konstatuju da je Srbiji Zajednica potrebna, te da o tome treba da se razgovara.

- A nema šta da se razgovara! Sve je već ispričano i dogovoreno, sada je na redu samo da se sprovede! Očigledno niko nema zaista ozbiljnu nameru da pritisne prištinsku stranu da ispuni svoju obavezu, a kad bi to uradili, imali bi smirivanje tenzija i nastavak dijaloga dve strane. Ali deluje da niko nema želju da Srbiji ostvari minimum naših interesa, jer bi se tako ugasili sukobi, pa namerno ovako drže tenziju - zaključio je Deđanski.

Antrfile:

Američki senatori

Od sprovođenja zavisi članstvo u EU i NATO

Američki senatori Kris Marfi i Geri Piters izjavili su u Prištini da posledice nesprovođenja sporazuma sa Srbijom mogu da spreče integraciju Kosova u EU i NATO.

- To su posledice po građane Kosova i Srbije ako njihovi lideri ne donesu teške političke izbore neophodne za normalizaciju - poručio je Marfi.
Autor: IVANA ŽIGIĆ
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti