O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mediji: Evo ko je stopirao vojne vežbe Srbije i čime nam je ...
10. Septembar 2020. godine
IZVOR: BETA /// Foto: EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija
BRNABIĆ: ISPRAVIĆEMO ODLUKU O NAKNADAMA ZA PORODILJE
26. Januar 2021. godine
Blic
Reagovala premijerka nakon vesti o umanjenju plata budućim mamama U najkraćem roku biće ispravljena odluka o umanjenju naknade za porodiljsko bolovanje, trudnice i porodilje ne smeju da budu kolateralna šteta krize izazvane pandemijom, rekla je premijerka Ana Brnabić. EKIPA “BLICA” Ova reakcija usledila je nakon pisanja medija o tome da je država ponovo umanjila plate porodiljama zbog toga što su poslodavci koristili mere države tokom pandemije, te da će porodiljama i trudnicama biti umanjena naknada zarade na porodiljskom bolovanju. - Vlada Srbije dobila je pismo od roditeljskog portala “Bebac” u kome se ukazuje na ovaj problem. Zahvaljujem im se što su skrenuli pažnju na to. Ministar finansija Siniša Mali već radi na rešavanju tog problema i garantujem da će on biti ispravljen u najkraćem mogućem roku, rekla je premijerka novinarima u Skupštini Srbije, gde je učestvovala na konferenciji Ženske parlamentarne mreže, posvećene stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji. RAČUNICA Podsetimo, kao što je “Blic” juče pisao, zbog olakšica koje su donete da bi se ublažile ekonomske posledice korona krize, naknada za majke na porodiljskom odsustvu su smanjene. Računica je jasna, kako u obračun naknade za porodilje ulaze samo oni meseci za koje je plaćen porez, a kako su mnogi poslodavci koristili pravo i pomoć države da ne plaćaju porez zbog pandemije novog virusa, dobrom delu majki koje sada idu na porodiljsko mogle bi da budu smanjene naknade. Kako računa portal Bebac, ako je žena radila 18 meseci u kontinuitetu i primala platu od 50.000 dinara, a u njen obračun zarade ulazi samo oporezovanih 14 meseci, umesto 50.000, dinara primaće 38.800 dinara. - Početkom marta treba da se porodim i verujte, ova vest me zatekla. Niko o tome nije razmišljao i nadam se da će se naći neko rešenje da nam ne smanje naknade. Kada sam izračunala koliko moj poslodavac nije plaćao porez, ispada da će mi naknada biti manja za 20.000 dinara, što nije zanemarljiva cifra, pogotovo kada život sa stotinama novih izdataka za bebu svakako postaje značajno skuplji. Planirala sam da odem ranije na porodiljsko, već mi je teško da se krećem, ali sada ću da radim dokle budem mogla – rekla nam je buduća majka Lea Lončar iz Novog Sada. PLAĆANJE POREZA Kako bi se ublažile ekonomske posledice izazvane pandemijom, država je omogućila poslodavcima da odlože plaćanje poreza i doprinosa za svoje zaposlene. Poslodavci su imali pravo da odlože plaćanje poreza i doprinosa za ukupno četiri meseca: mart, april, maj i avgust ili april, maj, jun i avgust 2020. godine. Sve trudnice i porodilje kojima ovi meseci ulaze ili će ulaziti u poslednjih 18 meseci od dana otvaranja trudničkog bolovanja, odnosno 18 meseci od otpočinjanja porodiljskog bolovanja, ako nisu koristile trudničko bolovanje, bile bi u velikoj meri oštećene jer im u obračunu naknade zarade ovi meseci neće biti plaćeni.

Antrfile:

NIŠTA NE MOŽE PREKO NOĆI

Kontaktirali smo juče i Ratka Dmitrovića, ministra za brigu o porodici i demografiji. Kako nam je rekao, potrudiće se da nađu rešenje i da naknade ostanu iste.
- Ne znam zaista šta tu treba da se objašnjava.
Konstatovao sam stanje, rekao da je, nažalost, to posledica jedne mere donete da naša privreda lakše prođe kroz ovaj krizni, teški period. Naravno da ćemo videti može li se i kako ovaj problem rešiti, ali ništa ne može da se uradi preko noći – rekao je Dmitrović.
Autor: NN
Arhiva vesti