O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mediji: Evo ko je stopirao vojne vežbe Srbije i čime nam je ...
10. Septembar 2020. godine
IZVOR: BETA /// Foto: EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija
KAKO UBICE I DILERI NABAVLJAJU LAŽNE PASOŠE
10. April 2018. godine
Blic
PUT FALSIFIKOVANIH ISPRAVA DO OZLOGLAŠENIH KRIMINALACA Ana ž. adžiĆ, mihailo joviĆeviĆ Nema uspešnog kriminalca bez kvalitetnih lažnih papira: srpski falš pasoš može se kupiti za nekoliko stotina evra, a originalna putna isprava, sa fotografijom kupca, a tuđim podacima, lice sa poternice će koštati i do deset puta više. Prošlogodišnjim hapšenjem Užičanina Dejana Karaičića i njegove organizovane kriminalne grupe, otkriveno je da su originalna srpska dokumenta, u kojima su bile fotografije osoba za kojima su Srbija ili Crna Gora raspisale poternice zbog ubistva i drugih teških zločina, prodavali za 8.000 evra. Tu cenu je, između ostalih, platio i Budvanin Vasilije Rafailović, blizak ozloglašenom kavačkom klanu, koga crnogorsko pravosuđe sumnjiči za dvostruko ubistvo. Još neki njegovi „saborci“ takođe su, preko Karaičićeve kriminalne grupe u kojoj je bilo i policajaca ali i zaposlenih u matičnom uredu, nabavili originalne srpske pasoše. POKOJNICI Lažna dokumenta preduslov su svakog uspešnog kriminalnog skrivanja, pa su zato dobri falsifikatori na ceni. - Dokumenta koju je prodavala Karaičićeva kriminalna grupa originalna, tim su u njima fotografije begunaca, a podaci ili umrlih ili onih služe dugog o d i šnj e zatvorske kazne, i k o j i m a s i g u r n o još izvesno vreme neće biti potrebni pasoši i lične Ova dokumenta su i po 8.000 trebalo podmiriti matičara koji je izdao krštenicu, policajca koji našao čije podatke uzeti. Svako od njih ima svoju cenu, i zbog toga su ova dokumenta kupovali krupniji, opasniji kriminalci. Ali dokumenta su bila originalna i onaj ko ih je posedovao, nije morao mnogo da strahuje da li će biti razotkriven - kaže sagovornik „Blica“ blizak bezbednosnim službama. LAŽNI PODACI S druge strane, sitniji zabranjen ulazak u neke države Evropske unije (recimo zbog provala) nabavljaju falsifikovana srpska dokumenta koja plaćaju od 500 do 1.500 evra, u zavisnosti od kvaliteta izrade. - U tim falsifikovanim pasošima stoji fotografija kupca pasoša, a ostali podaci su lažni. Njima je važno da mogu samo nesmetano da uđu u državu koja im je već otkazala gostoprimstvo, a sa svojim papirima to ne mogu, i da tamo nastave sa „zanatom“ zbog koga su i proterani - navodi naš izvor. RADNE DOZVOLE Državljani Srbije najviše su zainteresovani za kupovinu lažnih hrvatskih i slovenačkih pasoša, i to uglavnom zbog mogućnosti da nesmetano rade a ne da bi putovali. - Ta lažna dokumenta ne kupuju samo kriminalci, već pokušava i običan narod, koji želi da radi u nekoj od zemalja EU, a ne da dobija radne vize na tri meseca, što je dozvoljeno nosiocu našeg pasoša. To su benefiti koje donose pasoši nekadašnjih republika SFRJ, a sada članica EU. Ove putne isprave, takođe u zavisnosti od kvaliteta, koštaju minimum dve, tri hiljade evra - napominje sagovornik „Blica“.

Antrfile:

LAŽNI IDENTITET VOĐE KLANA

KAVČANI MAJSTORI FALŠ PAPIRA

okršajima dva kotorska klana, kavačkog i škaljarskog, brojne ključne ličnosti kriju se pod lažnim imenima. Ipak, prema informacijama dostupnim u javnosti, „kavčani“ u ovome prednjače. Slobodan Kašćelan, vođa tog klana, navodno koristi lažni pasoš pod kojim se krije u Zapadnoj Evropi, baš kao i njegov najbliži saradnik Radoje Zvicer.
Upravo ovaj faktor - uz odlične veze u crnogorskoj policiji - pomaže im u skrivanju i bekstvu. U Beogradu je, prvog dana 2018.
godine, ubijen Davorin Baltić, jedan od istaknutijih „kavčana“, a u njegovom posedu nađene su, navodno, čak dve lažne isprave. Ona za koju se van sumnje saznalo je lažna italijanska lična karta, na ime Nikola Benedeti, izdata u Bergamu na severu Apenina.

TRŽIŠTE

SRPSKI PASOŠ JE NA CENI

Pasoš Republike Srbije omogućava bezvizni ulazak u više od sto država, a na listi „najmoćnijih“ pasoša na svetu deli 32. mesto sa pasošem Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pasoš nekadašnje SFRJ, pravi ali i lažni, bio je treći po jačini u svetu, i za njegovu kupovinu na crnom tržištu trebalo je izdvojiti po nekoliko hiljada dolara.

KO JE SVE NOSIO LAŽNE ISPRAVE

MILORAD ULEMEK LEGIJA

I prvooptuženi za zaveru u kojoj je ubijen premijer Zoran Đinđić dugo je nosio i koristio lažni pasoš, i to na ime Vlado Vukomanović. To je bio pasoš Savezne Republike Jugoslavije, a Legija je čak koristio kao dokaz u postupku pred Specijalnim sudom, da bi veće uverio da nije mogao da ubije Ivicu Nikolića (telohranitelja Ljubiše Buhe Čumeta), jer u vreme ubistva nije bio u zemlji

ĐORĐE PRELIĆ

Prvooptuženi navijač Partizana, kojem se na teret stavlja da je organizovao ubistvo navijača Tuluza Brisa Tatona, u Španiji je uhapšen zbog ugrožavanja javnog zdravlja i krađe automobila.
Policiji se predstavio kao državljanin Češke, čija je dokumenta pokazao, ali je u stanici ubrzo priznao da je Srbin za kojim je raspisana poternica.

DARKO ŠARIĆ

Kada je Šarićeva imperija 2010. godine potpala pod udar policije, uz najteža krivična dela - poput šverca kokaina i pranja novca - otkriveno je i niz sitnijih.
Jedno od njih bilo je i falsifi kovanje pasoša na ime izvesnog Zagrepčanina Tomislava Savatovića. Šariću je za ovo delo i suđeno, osuđen je na tri meseca robije, ali je slučaj ipak zastareo.

LUKA BOJOVIĆ

Hapšenje Luke Bojovića, navodnog vođe novog zemunskog klana, otkrilo je zanimljivu informaciju: on i njegovi saradnici Vladimir Milisavljević i Siniša Petrić u Španiji su se krili uz pomoć lažnih hrvatskih pasoša. Bojović, konkretno, preuzeo je ime Marijana Barišića, koji je nestao 2008. godine u Blajburgu.

DOBROSAV GAVRIĆ

Spektakularno bekstvo ubice Željka Ražnatovića Arkana - koji je po sopstvenim rečima od policije bežao preko Italije i Kube - ne bi bilo moguće bez falš isprava koje je imao. Gavrić je na kraju u Južnoj Africi uhapšen sa pasošem Srbije na ime Saša Kovačević.

Autor: ANA Ž. ADŽIĆ
Arhiva vesti