O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
POLITIČKA BORBA SE SA ULICE I MEDIJA VRAĆA U PARLAMENT
5. Avgust 2022. godine
Blic
PRVA SEDNICA NOVOG SAZIVA SKUPŠTINE SRBIJE NAJAVLJUJE POTPUNO NOVU ATMOSFERU

Prva dva dana zasedanja Narodne skupštine obećavaju da će republički parlament biti znatno življi nego u prethodnih nekoliko godina pošto su se u ovo zakonodavno telo vratile oštre rasprave vlasti i opozicije.

SKUPŠTINA SE POSLE višegodišnje pauze ponovo vraća u žižu političke scene. Bilo je to jasno već na samom početku konstitutivne sednice kada je reč uzeo predsedavajući Vladeta Janković, koji je tu funkciju obavljao zbog toga što je sa 82 godine najstariji poslanik.

On je iskoristio tu priliku da bi govorio o parlamentarizmu, slobodi izbora i zamerkama na račun vlasti, što su mnogi opozicioni poslanici dočekali gromoglasnim aplauzom.

Već sutradan nešto slično su uradili poslanici vladajuće koalicije okupljene oko SNS-a koji su frenetičnim aplauzom ispratili govor šefa poslaničkog kluba naprednjaka Milenka Jovanova, koji je podsetio na ubedljivu pobedu SNS-a i Aleksandra Vučića na aprilskim izborima.

Direktor agencije „Faktor plus“ Vladimir Pejić ističe za “Blic” da parlament deluje različito u odnosu na prethodni period.

- To je jasno pre svega zbog prisustva opozicionih partija, onih koje su bojkotovali prethodni rad skupštine i onih koji nisu uspeli da uđu u taj sastav. Vidimo da je šarenolik, vidimo da će tu biti različitih ciljnih grupa koje su zastupljene, od građanske do nacionalne opcije i samim tim biće mnogo uzbudljivije i dinamičnije.

Kako kaže, primetio je i nešto što možda na prvi pogled nije vidljivo.

- Naprednjaci, odnosno vladajuća partija sa svojim koalicionim partnerima, poslali su, čini mi se, malo jače adute u Skupštinu Srbije. Ne pristupaju političkoj borbi sa opozicijom na jedan lagan način, već mi se čini da su upotrebili malo jače oružje nego u prethodnom sastavu - smatra Pejić.

Naš sagovornik podseća da parlament i jeste mesto gde se vodi politička borba.

- I građanima je zanimljivije, ali više od toga je značajno da se dođe do nekih boljih rešenja, da se premesti ta borba iz medija i pogotovo sa ulica u skupštinske klupe i to očekujem da bude još mnogo žešće nego što je bilo ovih dana.

Naravno, to ne bi trebalo da izađe iz okvira pristojnosti, da ne pričamo o fizičkim i drugim obračunima - zaključuje Pejić.

I izvršni direktor Cesida Bojan Klačar primećuje da su prvi dani zasedanja parlamenta i konsultacije u vezi sa tim donele “puno konstruktuvnih rasprava”.

- Početak skupštinske sednice nas je kao birače i građane vratio na onaj period od pre 2019. godine, pre nego što je započet bojkot parlamenta: red konstruktivne rasprave, red veoma oštrih ili kritičnih tonova, a neretko to može da pređe granice dobrog ponašanja. To je slika srpskog parlamenta od 2000. ako izuzmemo ovaj period kada je bio bojkot skupštine, odnosno kada nisu bile prisutne sve stranke opozicije.

Kako kaže Klačar, Vladimiru Orliću neće biti lako da obavlja funkciju predsednika parlamenta u ovakvom sazivu, ali napominje da on nije nov u tom poslu, da je bio potpredsednik Skupštine i samim tim imao prilike da iznutra sagleda funkcionisanje parlamenta.

Pejić smatra da Orliću “neće biti lako iz razloga što će ova parlamentarna većina imati devedesetak poslanika koji će biti protiv nje i koji će biti oštri i snažni kontrolori vlasti”.

- Neće moći da vodi parlament tako da se ne desi nikakav incident u smislu oštrih reči ili preterivanja nekih poslanika, to nikada nije bilo moguće, ali na njemu je da kreira atmosferu u kojoj će ljudi koji različito misle moći to i da iskažu - navodi Klačar.

Izvršni direktor Cesida očekuje da se u ovom sazivu neće prelaziti crvene linije u smilslu ličnih napada, napada na ličnosti ili nekog govora mržnje.

- Moje lično očekivanje je da će rad Skupštine da liči na prvi dan u ovom sazivu, da će biti konstruktivnih rasprava, razmena oštrih tonova ili polemika i treća stvar koju ja očekujem jeste da se skupštinska govornica vrlo često iskoristi da se otvaraju neka politička pitanja koja nisu na dnevnom redu toga dana, ali su u ličnom interesu poslanika ili pojedinih poslaničkih grupa - kaže Klačar.

Dodaje da se to dešavalo i tokom rasprave u utorak i ukazuje da će biti važno da Orlić kao predsednik parlamenta “limitira te rasprave koje više liče na predizbornu kampanju, nego na raspravu o konkretnim zakonskim predlozima koji su na dnevnom redu”. 


Antrfile:

DRUGI PUT SA SEDAM POTPRESEDNIKA

Klačar je podsetio da je Narodna skupština Srbije imala sedam potpredsednika još jednom i to u sazivu između 2004. i 2007. godine.

- To govori da je SNS želela da povuče korak u dobrom smeru na početku. Ovo je jedna vrsta poruke i SNS-a i opozicije da u ovom sazivu žele da budu konstruktivni i da ne žele da pogaze neke principe demokratije koji su bili pre toga na snazi - smatra Klačar.
Autor: MARKO TAŠKOVIĆ
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti