O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
LITIJA, MITING, PA PROTESTNA ŠETNJA
25. Maj 2023. godine
Blic
Četiri velika i masovna događaja očekuju Srbiju u samo 72 časa

Zbog njih će u naredna tri dana, posebno u večernjim satima, dolaziti do velikih gužvi u centru Beograda, zatvaranju ulica, ali i promenama u funkciuonisanju gradskog saobraćaja.

Prvi od njih, litija, održava se već danas.

Četvrtak: Spasovdanska litija Prvi događaj je slava Grada Beograda, Vaznesenje Gospodnje, i tradicionalna Spasovdanska litija, koja je najavljena za danas od 19 sati, tako da će dok litija bude prolazila, neke centralne ulice biti zatvorene za saobraćaj.

Trasa kretanja litije je sledeća: Admirala Geprata (početak litije ispred Crkve Svetog Vaznesenja) - Kneza Miloša - Kralja Milana - Trg Slavija (gde je planirano jedino zaustavljanje) - Bulevar Oslobođenja - Svetosavski plato.

Na njenom čelu biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koje će u 19 sati biće iznete iz Hrama Vaznesenja.

Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo, a očekuje se učešće predstavnika gradske vlasti, vojske, policije i žitelja Beograda.

Na kratko će se litija zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar.” Posle toga biće nastavljena do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, a patrijarh Porfirije će se na tom mestu obratiti građanima.

Petak: Miting SNS „Srbija nade” Dan kasnije, 26. maja, takođe od 19 sati, ispred Skupštine Srbije u centru Beograda SNS organizuje skup “Srbija nade”.

S obzirom na to da se ovaj skup održava ispred parlamenta, očekuje se da jedan broj centralnih gradskih ulica bude zatvoren za saobraćaj.

Iz tog razloga očekuje se i da pojedine linije gradskog prevoza, naročito one koje prolaze oko Skupštine Srbije, neće saobraćati, ili će to činiti izmenjenim trasama.

Pre nedelju dana u Pančevu, Vučić je govoreći o ovom skupu najavio da će pokazati “Srbiju koja će biti slobodna i slobodarska, koju će građani da uređuju po svojoj meri, i niko je neće uređivati sa strane i spolja”.

U ranijim obraćanjima, podsetio je da je poslednji takav veliki skup SNS održan 19. aprila 2019.

Subota: SNS bira novo rukovodstvo U subotu, samo u Kragujevcu, biće održana vanredna Skupština SNS, na kojoj će 4.000 delegata izabrati novo rukovodstvo stranke.

Vučić je, govoreći o ovom događaju. rekao da će tada biti donete velike i važne odluke za Srbiju. Najavio je da od 27, odnosno 28. maja više neće biti predsednik SNS, ali da to nikako ne znači gašenje stranke.

Za sada još nije poznata tačna satnica ovog događaja, ali se pretpostavlja da će biti u ranim poslepodnevnim časovima.

Subota: Protestna šetnja opozicije Poslednji događaj koji će se odigrati u prestonici je četvrti po redu protest “Srbija protiv nasilja”. Deo opozicije će, umesto u petak kao što je bio slučaj prethodne dve nedelje, šetati u subotu.

I ovog puta je planirano okupljanje ispred Skupštine Srbije, i to u 18 sati i, kako je najavljeno, trajaće do 22 časa.

Ruta kojom će se građani kretati, međutim ovog puta je nešto drugačija, a Gazela se ne spominje, - Krenućemo sa trga ispred Narodne skupštine ka RTS, i to Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta i Takovskom ulicom do javnog servisa. Napravićemo prsten oko RTS - najavio je potpredsednik NS Miroslav Aleksić.

Antrfile:

Autor: DANIJELA LUKOVIĆ
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti