O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
PRE RASPRAVE, MERENJE TEMPERATURE
27. April 2020. godine
Večernje novosti
SKUPŠTINA SRBIJE SUTRA O MERAMA VLADE KOJE SU UVOĐENE TOKOM VANREDNOG STANJA OD 15. MARTA Na dnevnom redu odluke o zabrani kretanja, novčanoj pomoći građanima i firmama... POSLANICI Skupštine Srbije nebrojeno puta su "digli temperaturu" tokom polemika, a sutra će im, pre nego što uđu u salu, na prvu sednicu posle uvođenja vanrednog stanja, ona biti i izmerena. To će, uz dezinfekciju ruku, stavljanje rukavica, maski i vizira, biti preventivne mere za "tribune", koji će u plenumu raspravljati o uvođenju vanrednog stanja i svim merama Vlade koje su ga pratile od 15. marta, kada je uvedeno. Na dnevnom redu naći će se najverovatnije 45 tačaka među kojima su odluke Vlade, uz supotpis predsednika Aleksandra Vučića o uvođenju vanrednog stanja, zabrani okupljanja i kretanja u određenom vremenskom periodu, ograničavanju cene rukavica i maski, novčanoj pomoći svim punoletnim građanima i privredi za prevazilaženje krize izazvane virusom korona, zatvaranju tržnih centara i ostalih prodajnih objekata, izmeni rashoda i prihoda budžeta... NJih će obrazložiti predstavnici Vlade, među kojima će biti premijerka Ana Brnabić i ministri koji su najangažovaniji u pandemiji - zdravlja Zlatibor Lončar, vojske i policije Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, finansija Siniša Mali, poljoprivrede Branislav Nedimović... Zatim će početi obraćanja poslanika. Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da će zasedanje biti "pod posebnim uslovima u pogledu zdravstvenih aspekata, u skladu s preporukama zdravstvenih radnika i da će se paziti na svaki detalj". - Mere koje važe u državi, jer vanredno stanje nije ukinuto, biće na snazi. To su merenje temperature, dobijanje zaštitnih sredstava, maski i rukavica, odstojanje za poslanike, sedenje na svakom drugom mestu - objasnila je Gojkovićeva, i dodala da će to biti primer za sve parlamente kako da zasedaju u ovakvim situacijama, jer će sednica srpskog parlamenta biti prva ovakvog karaktera u Evropi. S k u p - š t i n s k i odbori neće zasedati. Poslanici treba da se izjasne o predlozima, a za usvajanje je potrebna većina prisutnih. Inače, moguće je da će sednica početi odavanjem počasti svim građanima koji su stradali od virusa korona. Poslanici bi tako ovo nesvakidašnje zasedanje počeli minutom ćutanja.

Antrfile:

VRAĆA SE DEO OPOZICIJE

POSLE više od godinu dana bojkota, u parlament se vraća deo opozicije. Ujedinjene demokrate Srbije, u čijem su sastavu poslanici LSV, ali i Gordana Čomić, Marko Đurišić i Nenad Konstantinović, koji su mandate dobili kao predstavnici DS, odnosno SDS, saopštili su juče da će učestvovati u radu.
Poslanik DS Balša Božović organizovao je juče na "Tviteru" anketu sa pitanjem da li demokrate treba da se vrate u salu. Predstavnik SzS Janko Veselinović je rekao da imaju dve opcije da saopšte njihov stav o "nelegalnom uvođenju vanrednog stanja": obraćanje poslanika u holu ili u sali, kako bi glas opozicije mogli da čuju svi građani.

Autor: S. ROVČANIN TOMKOVIĆ
Arhiva vesti