O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
REGISTRACIJA AUTOMOBILA PO STAROM DO 2023.
10. Jun 2021. godine
Blic
Vlasnici vozila definitivno ne treba da strahuju od 5. jula Dakle, tresla se gora, rodio se miš. Vlasnici vozila barem još dve godine neće morati da drhte od tehničkog pregleda. Konačno su ih umirile zvanične najave iz Ministarstva saobraćaja. Merenje emisije izduvnih gasova počinje 5. jula ove godine, ali sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre tog datuma, i koja su proizvedena sa katalizatorom, a sada ga nemaju, imaće rok do 5. jula 2023. da ga ugrade - ističu u Ministarstvu saobraćaja. Dakle, katalizator na vozilu na tehničkom pregledu jedino će morati da imaju vlasnici vozila koji svog četvorotočkaša registruju nakon 5. jula ove godine. Inače, katalizator je značajan za prečišćavanje štetnih materija. Od 5. jula neće biti novina ni kada je reč o propisanim vrednostima emisije izduvnih gasova. Propisane vrednosti emisije izduvnih gasova nisu menjane, ali se vezuju za godinu proizvodnje vozila, a ne za datum kada je prvi put registrovano u Srbiji - objašnjavaju u Ministarstvu saobraćaja. To praktično znači da će kriterijumi biti takvi da će ih ogromna većina vozila bez problema ispuniti i proći tehnički pregled. Zanimljivo da su do 5. jula ostale svega tri i po nedelje, ali da linije tehničkog pregleda još nisu zvanično upoznate kako će kontrolisati vozila i da li će biti nekih promena od tog datuma. Mi smo i dalje neinformisani pošto ne učestvujemo u radnoj grupi koja radi na promeni pravilnika o podeli vozila. To je pravilnik na osnovu kojeg se odlučuje koje ćemo delove kontrolisati na tehničkom pregledu i koji će biti kriterijumi ocenjivanja. S druge strane, pravilnik o tehničkom pregledu postoji i prema njemu od 5. jula ćemo kontrolisati emisiju izduvnih gasova na vozilima, s tim što još ne znamo da li će to biti razlog da vozila ne prođu pregled - naglašava Vladimir Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda. Kako kaže, gotovo sve linije tehničkog pregleda imaju uređaje za merenje izduvnih gasova. To nisu novi uređaji već aparati koji se koriste poslednjih 10-15 godina za merenje izduvnih gasova. Mnogi tehnički pregledi su ih odavno nabavili i koristili ih prethodnih godina, ali vlasnici automobila i ne znaju za to jer propisna količina izduvnih gasova nije bila uslov za registraciju vozila - podvlači Marinković. Podsećanja radi, najava da će se od 5. jula meriti izduvni gasovi na tehničkim pregledima izazvala je veliku buru u javnosti pošto se procenjivalo da će više od 100.000 vozila biti u problem da registruju automobil zato što im je neispravan katalizator ili uopšte nemaju ovaj uređaj na četvorotočkašu.

Antrfile:

Ništa ni od rigorozne granice za ovalnost kočnica

Prema prvobitnim najavama, od 5. jula ove godine trebalo je da se uvede i rigorozna granica merenja ovalnosti kočnica od najviše 20 odsto. I taj uslov se ocenjivao kao nedostižan za mnoge vlasnike automobile. Međutim, u Ministarstvu saobraćaja ističu da su odložili i ovu novinu.
Ovalnost kočnica će se meriti, ali neće uticati na ocenu ispravnosti vozila još dve godine, do 5. jula 2023. godine - ističu u Ministarstvu saobraćaja.
Autor: MARKO TAŠKOVIĆ
Bilčik odgovorio Vučiću
17. Jun 2021. godine
Arhiva vesti