O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
VUČIĆ: NEMA NAZNAKA DA ĆE NEKO NAPASTI TURSKI TOK
1. Septembar 2023. godine
Dnevnik
Predsednik o pitanju energetske bezbednosti Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da nema nikakvih naznaka da bi neko mogao napasti gasovod Turski tok, ali da bi u slučaju da se tako nešto desi, to bio veliki problem za energetsku sigurnost Srbije. Odgovarajući na pitanje novinara da li podržava stav mađarskog premijera Viktora Orbana da bi svaki napad na gasovod Turski tok bio objava rata i teroristički čin, naveo je da je „suština u tome da nikome neće pasti na pamet da nam tokom zime uskrati ono što smo izgradili, platili i kupili”. Ipak, napomenuo je, ne bi ga iznenadilo da se tako nešto i dogodi zbog svega što se do sada izdešavalo u ratu u Ukrajini, zaključujući da bi napad na Turski tok za Srbiju bio katastrofalan. Orban je to izjavio, nakon što je Moskva nedavno optužila Ukrajinu da pokušava da ošteti gasovod Turski tok.

- Više puta sam razgovarao sa Orbanom i sa Bugarima. Za nas je to od presudnog značaja, jer imamo velike rezerve, oko 630 miliona kubnih metara. Ali ne može naša mreža da crpi i iz Mađarske i iz Banatskog Dvora dovoljnu količinu jer nemamo dovoljnu propusnu moć - objasnio je on, dodajući da iz rezervi Srbija može maksimalno dnevno da izvuče šest miliona kubnih metara gasa i to sa dva mesta. - Nama je zimi potrebno čak 16 miliona u pojedinim danima. Mi tada kupujemo 10 miliona, a vučemo šest iz rezervi, da bi pokrili sve potrebe i da bi imali dovoljno električne energije, jer imamo gasne elektrane koja nam dosta doprinose, TE-TO Pančevo i TE-TO Novi Sad - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je od specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka čuo nove ideje o oživljavanju dijaloga, rekao je da je teško naći rešenje kada se razgovara sa ljudima koji ga ne žele, već traže razloge za sukobe i napad na Srbe. Kako je naveo, postoji mnogo problema, a od uspostavljanja Zajednice srpskih opština udaljeni smo hiljadama milja.

- Kurti hoće da ima svoje Srbe poslušnike, baš te iz narko klanova. Imate tog jednog koji je držao narko kartel pa je, zato što je ucenjen, morao da pristane da bude jedan od njegovih najbližih saradnika. On okupi te i ostale poslušnike za sitne pare i hajde govorite protiv Beograda, Srbije i srpskog naroda u celini - izjavio je Vučić.

Na dilemu šta je poenta plasiranja lažnih vesti o predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću koji je na društvenim mrežama, a potom i u nekim medijima prikazan kako se navodno provodi na jahti u Budvi, iako je na fotografiji zapravo, osnivač Amazona Džef Bezos, uzvratio je pitanjem zašto je “velikim rodoljubima” bilo potrebno da ruše Srpsku listu u jednom od najtežih trenutaka u savremenoj istoriji Srbije. Dodao je da su tim povodom i neki ambasadori zvali Rakića, a neki su čak zvali i u Vučićev kabinet, sa rečima „jao skandala”.

- Posle albanskih medija to su na Telegram preuzeli tobož proruski kanali, velike patriote i rodoljubi uvek na istoj strani sa Kurtijem. Rakić dve godine nije bio na moru, majka mu je bila teško bolesna, nepokretna, morao je da bude sa njom i umrla je pre 20 dana, 9. avgusta. Bio je sa svojim narodom i kada su hteli da ga tuku i kada su mu zviždali jer tamo ima budala, lažnih patriota poput Jovića i ostalih koji ništa nisu učinili za srpski narod, a maltretirali su žene dok su vladali na Kosovu. Zamislite Gorana Rakića, ođednom postaje Džef Bezos. A onda su dodali na to - vidite šta on radi dok su Lune, Milenko, Obrenović i ostali u zatvoru - ispričao je predsednik. Vučić je obišao juče put od Raške do Novog Pazara, dužine 18 kilometara, izgrađen je pre više od 40 godina, koji je sada u novom ruhu. Radovi su obuhvatili rekonstrukciju mostova, postavljanje nove rasvete, sistema za odvodnjavanje, izgradnju potpornih zidova. Predsednik je konstatovao „da su građani dobili put dobar kao pistu”, kao i da je rekonstrukcija završena čak tri meseca pre roka. Vučić je ručao sa radnicima i zahvalio im na na odgovornom, napornom, disciplinovanom i ozbiljnom radu. Kako se moglo videti na snimku obavljenom na Instagram profilu „budućnostsrbijeav” radnicima je poručio da je važno da nastave da rade i grade, a da će država, kao i dosad, ulagati u male sredine. Tokom obilaska ukazao je da „moramo da razmišljamo o daljem jačanju infrastrukture zbog dovođenja investitora i rasta životnog standarda građana, koji sve više koriste i biznis avijaciju”. Pohvalio je nacionalnu aviokompaniju Er Srbija koja je ostvarila odlične rezultate ove godine i prevezla 2,76 miliona putnika. Istakao je da će, pored ulaganja u aerodrom u Nišu, morati da se ulaže više i u Lađevce, ali i da ćemo morati da gradimo nove aerodrome u Srbiji.

Antrfile:

Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Beogradu sa ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolčakom. Kako je saopštio na Instagramu, uz sliku sa sastanka, to je bio “iskren i otvoren razgovor o bilateralnoj saradnji, unapređenju sveukupnih odnosa naših zemalja, regionalnim i svetskim pitanjima, kao i situaciji u Ukrajini”.

- Još jednom sam ponovio stav Srbije po pitanju nepovredivosti granica i poštovanja Povelje UN, ističući da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i da ćemo to nastaviti da činimo u budućnosti - zapisao je Vučić na Instagramu.

Nisam se bavio smenom Milenkovića i Mitića

Vučić je predočio da je MUP nadležan da odgovara na pitanja zašto su smenjeni načelnik Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga Slobodan Milenković i šef operative Dušan Mitić.

- Nisam se time posebno ni bavio. To je regularni posao kojim se bavi MUP, planiranjem i sistematizacijom. Oni imaju svoje pravilnike na osnovu kojih deluju i rangiraju ko je koliko učinio i uradio - kazao je on.

Podsetio je da se poslednje tri godine vodila najbrutalnija i najlažljivija kampanja o njegovoj i umešanosti njegove porodice u slučaj Jovanjica, što ni Milenković niti bilo ko drugi nije mogao da potvrdi ma koliko da su svakodnevno lagali. Kako je istakao, on protiv Mitića i Milenkovića nema ništa. - Ovog jednog ni ne znam, drugog poznajem i lično sam mu dao pištolj ili neku značku za borbu protiv droge pre više godina na predlog tadašnjeg ministra Nebojše Stefanovića. Što se mene tiče, Gašić ima moje maksimalno poverenje. Nemate nijedan dokaz, ničiju izjavu, sem jednog patološkog lažova Miroslava Aleksića, čoveka koji je izgubio na sudu, ali nije rekao izvinite – odgovorio je novinaru N1, pri čemu je poručio da je za to da se Jovanjica i sve drugo istraži do kraja, ali ne na takav način da se laže svaki dan i da se obmanjuje javnost o ulozi bilo koga od Vučića.
Autor: S. STANKOVIĆ
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti