O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
CENZUS MANJI, NA LISTAMA VIŠE ŽENA
5. Februar 2020. godine
Večernje novosti
SKUPŠTINA SRBIJE RASPRAVLJAĆE SUTRA O ZAKONIMA KOJIMA SE MENJAJU ODREĐENA PRAVILA UOČI GLASANJA NAJAVLJENOG ZA 26. APRIL U parlament sa tri odsto, a stranke će morati da kandiduju najmanje 40 odsto dama POSLANICI Skupštine raspravljaće sutra o izmenama izbornih zakona kojim bi trebalo da se smanji cenzus sa pet na tri odsto, ali i da se uvede obaveza da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto žena - deset p r o c e - nata više nego što ih je sada. Osim najavljenih akata o izboru n a r o d n i h poslanika i lokalnim izborima, koje su predložili poslanici SNS, na dnevnom redu je i predlog Gordane Čomić iz DS kojim se predviđa da među deset kandidata za ulazak u parlament, najmanje četiri moraju biti dame. Prema saznanjima "Nov o s t i " , vladajuća koal i c i j a će najverovatnije podržati sve tačke dnevnog reda. Uz ove promene, uvodi se i novina u vezi s proglašenjem manjinskih lista, za koje ne važi pravilo cenzusa već prirodnog praga. Pogodnost će moći da koriste samo one stranke kojim saveti nacionalnih manjina izdaju potvrdu da zaista zastupaju interese naroda koji u Srbiji nisu u većini. Dok se sprema polemika o izbornim zakonima, u delu opozicije uveliko traje obračun. Reagujući na optužbe lidera Dveri Boška Obradovića da je bivši predsednik "stvorio Vučića", Boris Tadić je poručio: - Zašto uopšte učestvuje u ujedinjenju opozicije ako neprestano napada one sa kojima se ujedinjuje? Nakon napada na Mićunovića nastavio je, ponavljajući laž da sam stvorio Vučića. Ja sam se 2012. manje-više suprotstavio SNS, dok su njihovoj pobedi doprinele i Dveri javnom podrškom na izborima. Tadić je dodao da od početka upozorava da se izbori mogu bojkotovati ne samo protiv režima, nego i u njihovu korist: - Ovo je očit primer rada u korist Vučića pod plaštom bojkota. SzS bi trebalo da zauzme jasan stav povodom ovakvih istupa svog člana, a samim tim i stvarnih ciljeva bojkota. Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić poručio je da se u bojkot lažnih izbora ne može ići dopola.

Antrfile:

"UPOZORENJE"

GRADONAČELNIK Šapca Nebojša Zelenović rekao je da ako SNS bude imao dovoljno glasova, Milan Ostojić zvani Sandokan, koji je robijao za najteža kriminalna dela, postaje gospodar Šapca.
- Moja je dužnost da to saopštima građanima, da znaju u kakvoj su opasnosti - rekao je Zelenović, koji još nije doneo odluku da li će ići na lokalne izbore.
Autor: S. S. R.
Arhiva vesti