O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NEMA POMOĆI DRŽAVE ZA ONE KOJI OTPUŠTAJU ZAPOSLENE!
25. Mart 2020. godine
Kurir
JASNO Vučić oštar prema nesavesnim poslodavcima tončev podvio rep, pa vratio radnike! Nema šale Hotel „Nais“ u vlasništvu socijaliste otpustio je 60 odsto radnika. Zbog toga neće imati apsolutno nikakvu podršku, poručio šef države, posle čega se Tončev izvinio i zadržao radnike ekipa kurira redakcija¤kurir-info.rs Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država ekonomski podržati samo one poslodavce koji u ovim kriznim vremenima ne budu otpuštali svoje radnike juče je demonstrirana i prvim konkretnim koracima. Vučić je javno prozvao socijalistu Ivicu Tončeva, inače vlasnika hotela „Nais“, rekavši da od države neće dobiti ni dinara, jer je otpustio dve trećine zaposlenih. - Kako saznajemo, hotel „Nais“ u vlasništvu Ivice Tončeva otpustio je 60 odsto radnika. To je njegovo pravo, ali zbog toga neće imati apsolutno nikakvu podršku države Srbije - objavljeno je na Instagram profilu predsednika Buducnostsrbijeav. Izvinjenje Tončev, koji je i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, brzo je reagovao na ovu kritiku - uz izvinjenje predsedniku, vratio je radnike na platni spisak. - Vlasnici i menadžment hotela „Nais“ izvinjavaju se predsedniku Aleksandru Vučiću, našim radnicima koji su se uznemirili zbog mogućnosti da izgube svoja radna mesta, kao i svima koji svakodnevno ulažu ogromne napore u borbi protiv koronavirusa. Nakon reakcije predsednika Vučića, a svesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi Srbija, odlučili smo da, uprkos ekonomskim gubicima koji nam predstoje, ipak sve radnike ostavimo na platnom spisku hotela, nezavisno od radnog statusa, do kraja vanrednog stanja - saopštio je Tončev. Vanredno stanje mnogi poslodavci su zloupotrebili da pogaze najosnovnija prava radnika. U Ministarstvu rada kažu da su se inspekciji rada javljali zaposleni sa žalbama da im poslodavac preti otkazom ili insistira na sporazumnom raskidu radnog odnosa, kao i oni kojima prestaje radni odnos usled isteka ugovora o radu na određeno vreme. Iako kažu da je inspekcija rada sprovela nadzore, do sada nije bilo osnova za podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Apel ministra Ministar rada Zoran Đorđević ponovo je apelovao na poslodavce da ne otpuštaju radnike dok je na snazi vanredno stanje i najavio da će biti objavljena lista svih onih koji su nezakonito dali otkaz zaposlenima.

Antrfile:

ČINJENICE

Kako organizovati
rad u vanrednom stanju

n organizacija rada od kuće, gde god je to moguće
n rad od kuće nije plaćeno odsustvo
n svi koji mogu da rade od kuće imaju pravo na punu platu, bez naknade za prevoz
n da se hroničnim bolesnicima, starijima od 65 godina, samohranim roditeljima i roditeljima dece mlađe od 12 godina omogući svakako rad od kuće
n gde nije moguće organizovati rad od kuće, poslodavac je obavezan da organizuje rad u smenama i sastanke elektronskim putem, obezbedi higijensku sigurnost, odloži službena putovanja
n u prostoru s više zaposlenih mora se obezbediti zaštitna oprema

Nebojša Atanacković

Država će
pomoći
.: Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije podržao je apel da se spreči otpuštanje radnika dok traje vanredno stanje:
- Država će sigurno, u skladu sa svojim mogućnostima, pronaći modalitet da pomogne onom delu privrede koji je najviše pogođen. Ovaj slučaj s hotelom „Nais“ je jedno, jer su hotelijeri sami odlučili da zatvore biznis, iz objektivnih razloga. Međutim, postoje firme koje žive od danas do sutra, nemaju rezerve. Pogledajte frizere, restorane i druge usluge. Oni su morali da prekinu posao. Oni više nisu poslodavci, već su trenutno nezaposleni.
Autor: NN
Kon se ponovo oglasio
09. Jul 2020. godine
Arhiva vesti