O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
HOLANĐANKA IZASLANIK EU ZA KOSOVO?
18. Septembar 2019. godine
Blic
Novi igrač u pregovorima Beograda i Prištine Postoje naznake da će neke zemlje tražiti od šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja da odredi i imenuje specijalnog predstavnika koji će se baviti direktno dijalogom između Beograda i Prištine, saznaje „Blic“. Kao glavni kandidat za ovo mesto spominje se Holanđanka Angelina Ajhorst, koja već dve decenije radi pri EU. DANIJELA LUKOVIĆ Članice EU imenovale su ministra spoljnih poslova Španije Đuzepa Borelja za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost 6. avgusta, a on će ovu dužnost preuzeti prvog dana novembra. Da bi imao mandat do kraja oktobra 2024. godine, treba da dobije zeleno svetlo od Evropskog parlamenta. Glasanje je zakazano za 23. oktobar. FAKTOR BORELJ Diplomatski izvor „Blica“ kaže da je sve ovo važno i da su komešanja oko ulaska novih igrača i specijalaca u dijalog posledica toga jer deo zemalja Evropske unije ne gleda blagonaklono na izbor Borelja. Jasno je i zbog čega - decidiranog stava Španije da ne prizna nezavisnost Kosova. - Traži se način da se to ublaži imenovanjem specijalnog izaslanika. Borelj će voditi resor za koji je imenovan, ali postoje naznake da će neke zemlje uticati na to da odredi i imenuje specijalnog predstavnika da se bavi direktno dijalogom između Beograda i Prištine. Obrazloženje koje se po kuloarima može čuti je nezadovoljstvo učinkom šefice diplomatije Federike Mogerini, i da nije bila stoprocentno posvećena tom poslu i da neko mora da se bavi samo ovom temom. Spominje se da bi mogla da bude Holanđanka Angelina Ajhorst - napominje diplomatski izvor „Blica“. ISTI FORMAT Ovo ime nije nepoznanica - bila je činovnica Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i na čelu Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u ovoj instituciji, a spominjala se ključna osoba za šatl diplomatiju u pregovorima Beograda i Prištine. Uključivanje Amerike u dijalog preko specijalnog izaslanika Metjua Palmera, i sve glasnije spekulacije da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju svog predstavnika, navode na zaključak da bi na scenu mogla da stupi i Rusija. Međutim, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je nekoliko puta spominjao da će Srbija pozvati Rusiju da se uključi, za „Blic“ kaže da za sada to nije realno. - Aktuelni format dijaloga određen je rezolucijom Generalne skupštine UN. Da bi se format promenio, potrebna je njena saglasnost ili saglasnost Saveta bezbednosti. Bez promene formata, nema potrebe za pozivom Rusiji - kaže Dačić. Komentarišući ulazak novih igrača, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić kaže za „Blic“ da je jasno da je cilj da se razgovori vrate za pregovarački sto. - Novi diplomatski igrači u dijalogu Beograda i Prištine rezultat su nastojanja da se najpre pokrene dijalog i da se otvorena pitanja reše za pregovaračkim stolom - napominje Grubješićeva.

Antrfile:

Aleksandar Vučić

Ćosić, Đinđić i ja jedini smo izneli neki plan o Kosovu

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ rekao je danas da je jedino on, pored Dobrice Ćosića i Zorana Đinđića, izneo nekakav plan o Kosovu.
- Recite mi jedan plan mojih političkih protivnika, osim da su protiv svega. Planovi su im - „to je sve naše i biće naše“... Nemoj da lažete narod, budite odgovorni...
Ali najlakše je podilaziti ljudima, a najmanje cenim ljude koji vole da podilaze narodu - rekao je Vučić.
O Kosovu, kaže, niko nije predložio nikakav plan, sem svojevremeno Dobrice Ćosića i Zorana Đinđića, koji su, kaže, “sasečeni u korenu”. Na pitanje da li može da saopšti neki plan za KiM, Vučić je rekao: - Ne mogu, nijedan... Podržavam plan Dragana Đilasa, nisam ga još čuo, ali njegov plan i plan Boška genija Obradovića, zajedno sa ovim studentom od 30 godina, to je najbolji plan - rekao je ironično Vučić.
Autor: DANIJELA LUKOVIĆ
Arhiva vesti