O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
VUČIĆ: JOŠ NEMA NACRTA ONOGA ŠTO ŽELI EU
17. Mart 2023. godine
Danas
Beograd // Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u obraćanju javnosti da i dalje nismo dobili nacrt dokumenta u kojoj je što želi Evropska unija u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Mi smo dostavili svoj, a Albanci svoj predlog. Ništa još nismo dobili iz Brisela do 18 sati i taj papir i dalje ne postoji“, naglasio je Vučić. Ćutao sam danima o Kosovu i Metohiji, nisam izlazio u javnost ni sa izjavama, ni sa analizama, želeći sve da prikupimo. Mi smo prethodnih dana razgovarali o tome šta je potrebno da bi se stiglo do normalizacije odnosa sa Prištinom. Normalizacija za mene nije eufemizam za priznanje Kosova de fakto ili de jure“, kazao je na početku obraćanja javnosti sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Napominjući da su „za nas i pred nama nisu nimalo laki dani“ dodao je: „Normalizacija koju smatram potrebnom je da imamo bolje odnose sa Albancima nego što ih imamo danas i da pokušamo da živimo koliko je moguće zajedno i koliko jedni pored drugih. Nemam potrebu da se pravdam nikome, jer je toliko besmislica objavljeno u raznim medijima i na društvenim mrežama.“

Prema njegovim rečima, papir koji su Albanci objavili je njihov spisak želja koji su dostavili Evropskoj uniji, ono kako bi oni hteli da izgleda implementacioni sporazum.

On je podsetio i da se danas, 17. marta, navršava 19 godina od pogroma srpskog stanovništva na KiM. „Albanci su iskoristili stradanje dečaka u selu Čabra i za to bez ikakvih dokaza optužili Srbe iz sela Zubče kod Zubinog Potoka i u jeku organizovanja mitinga pripadnika tzv. OVK, a ćutanja srpskih zvaničnika, proterali su više od 4.000 Srba, osmoro Srba ubili, uništili 35 verskih objekata, preko 40.000 predmeta, ikona i mnogih drugih važnih, uglavnom sakralnih religijskih predmeta su zauvek izgubljeni, nestali. Čitava mesta poput Belog Polja kod Peći i Svinjara u Mitrovici gotovo u potpunosti očišćeni od srpskog življa“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, „u poslednjih 19 godina uvek reagovali tako što bismo prebacivali krivicu među Srbima“: „Neki jesu ćutali, umesto da rade, umesto da čine, ali nikada nismo bili dovoljno fer da kažemo da je to bila potreba tadašnjeg albanskog rukovodstva koji su želeli da Srbi jednom i zauvek sa Kosova i Metohije nestanu“, istakao je Vučić.

Predsednik Vučić se u sredu sastao sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a u ponedeljak i utorak sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Ti su sastanci vođeni kao priprema za ohridski skup u subotu, 18. marta.

Vučić je prethodno izjavio da sve što je potpisano u dijalogu Beograda i Prištine i što su potpisali i predstavnici Evropske unije mora da bude sprovedeno.

Antrfile:

Autor: NN
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti