O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
DOGOVOR O MINIMALCU JOŠ DALEKO
1. Septembar 2023. godine
Blic
Sve je izvesnije da će Vlada Srbije opet „preseći“ visinu minimalne zarade

Kolika će biti minimalna plata u Srbiji nije poznato ni nakon prekjučerašnjeg sastanka, a prema rečima strana učesnica dogovoreni iznos biće poznat 7. septembra, za kada je i zakazan poslednji razgovor na ovu temu.

Ukoliko ga pak ne bude, jer su sve tri strane “daleko” s predlozima, Vlada Srbije će 15. septembra sama doneti odluku o visini minimalca, što je bio slučaj i prethodnih godina.

Da je naredni četvrtak dan odluke o minimalnoj zaradi za 2024.

izjasnile su se i sve tri strane nakon sastanka, Samostalni sindikat, Unija poslodavaca i predstavnici Vlade. Na sastanku kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES) samo se pregovaralo, a ne i odlučivalo.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao je da “sindikat i dalje ostaje pri svojim zahtevima kada je reč o povećanju minimalne zarade”, ali i istakao da “Vlada i Ministarstvo i dalje nisu spremni da je prihvate i da nisu za nove promene, dok su u poslodavci manje-više u ovom slučaju neutralni”.

MALI: REKORDNO POVEĆANJE MINIMALCA Posle sastanka ministar finansija Siniša Mali je na svom Instagram profilu napisao koliko je država nudila, da očekuje da će svi detalji o povećanju minimalca biti poznati početkom narednog meseca i “da će to biti najveće povećanje u istoriji”.

„Očekujemo da početkom septembra bude poznat i tačan iznos minimalne zarade, ali to će svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji. Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu“, objavio je Mali.

POSLODAVCI: STRANE SU JOŠ DALEKO Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca kaže za “Blic Biznis” da su i na poslednjem sastanku strane izašle sa predlozima, koji se i dalje ne podudaraju.

- Dogovor još uvek nije postignut. Sve tri strane su izašle sa predlozima, a šta će od toga biti usvojeno znaće se u četvrtak. Jedino što je dogovoreno je da će 7. septembra biti usvojen dogovor, ako ga i bude imajući u vidu da su strane jako udaljene. Ukoliko ne bude dogovora, Vlada će sama da donese odluku 15.

septembru, što je zakonom predviđeno i tako je bilo i ovih godina. Sindikalci su uvek tražili više, poslodavci prihvatali predlog Vlade ukoliko bi dala određene olakšice, a postoji mogućnost da će i sada da prihvate povećanje koje je u igri od 17,8 odsto - kaže Atanacković.

PROBLEM SA POTROŠAČKOM KORPOM Naš sagovornik nije optimista kada je u pitanju povećanje koje traže sindikalci, jer ako bi se minimalac izjednačio s potrošačkom korpom to bi bilo povećanje od 30 odsto, što se dosad pokazalo nemoguće.

- Sindikati su ostali pri zahtevu da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa potrošačkom korpom i da sadašnji minimalac treba povećati 30 odsto. To znači da sadašnji minimalac treba da bude povećan na 52.000 dinara. Sindikati od 2018.

traže da se potrošačka korpa i minimalac izjednače, ali za to nikako nisu bili stvoreni uslovi - kaže sagovornik “Blica”.

On objašnjava da je Vlada Srbije izašla sa svojim predlogom i ponudila povećanje od 17,8 odsto.

SINDIKAT: TRAŽIMO 51.847 DINARA Zoran Marković, predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao je uoči završnog sastanka da je predlog Ministarstva finansija za sindikalce i radnike neprihvatljiv.

Predstavnici sindikata tražili su da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom, odnosno da sadašnji minimalac bude podignut na 52.000 dinara.

- Nismo zadovoljni ponudom.

Sindikat je odbio to povećanje od 17,8 odsto, odnosno sa 230 na 271 dinar, jer je to i dalje manje od minimalne potrošačke korpe, koja je sada 51.874 dinara.

Sindikat traži da povećanje bude veće jer će potrošačka korpa u januaru sigurno preći tih 51.847.

Sindikalci su tražili da se korekcija minimalnih primanja napravi i 1. septembra “jer su egzistencijalne potrebe povećane u odnosu na početak godine, kada je napravljena korekcija od 14,3 odsto”.

- Glavni pokazatelj naših zahteva je rast cena hrane - od jula 2020. do jula 2021. iznosio je 20,3 odsto, a od jula 2021. do jula 2022. čak 21,1 odsto. Sve to znači da je za poslednje dve godine rast cena hrane bio 41,4 odsto, a da su oba povećanja, prethodno i ovo ponuđeno 32,1 odsto. 

Antrfile:

PREDLOG POVEĆANJA OD 17,8 ODSTO

Minimalna zarada u Srbiji je ove godine povećana za 14,3 odsto i trenutno iznosi oko 42.000 dinara. Ministarstvo finansija predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara. Istovremeno je Vlada je predstavnicima poslodavaca ponudila da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.
Autor: MARICA JOVANOVIĆ
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti