O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
MOG SINA NAPALI SU S LEĐA, MORAĆE DA ŽIVI BEZ SLEZINE
23. Novembar 2022. godine
Blic
Ispovest oca dečaka koji je teško povređen u školi u Subotici

U subotičkoj osnovnoj školi „Sonja Marinković“ u ponedeljak se dogodilo vršnjačko nasilje nad dečakom osmog razreda, nakon čega mu je odstranjena slezina.

Kako je otac dečaka Dejan Kolar ispričao medijima, prilikom napada dečak je pao i povređena su mu rebra i jetra, nakon čega je slezina odstranjena u Opštoj subotičkoj bolnici.

Otac dečaka je ispričao da se vršnjačko nasilje dogodilo posle podne, na odmoru u hodniku škole i da su kamere sve snimile.

Prema njegovim rečima na snimku se vidi koškanje, guranje i udaranje dečaka koji je okrenut leđima.

- To je uradila grupa učenika.

Moj sin nastavlja put ka učionici i iz te grupe se izdavaja jedan dečak koji mu prilazi s leđa, i bukvalno ga čisti, kao što u karateu izgleda čišćenje. Dakle, znatno viši i krupniji dečak je počistio moga sina od 45 kg i to s leđa.

Pri padu ruka mog deteta je bila ispod tela i on je svojom rukom zgnječio rebra i dolazi do rupture slezine - kaže Dejan Kolar.

Čim je pozvan u školu Dejan je otišao i zatekao sina koji se žalio na bolove. Nazvali su ga iz škole i rekli su mu da je dete palo i da se žali na bolove u rebrima i stomaku.

- Lekarsku pomoć niko nije pozvao. Kada sam otišao do škole pitao sam ga šta se dogodilo, ali je rekao da ne zna, da je u pitanju delić sekunde. Kada sam pogledao snimak sve mi je bilo jasno.

Napadnut je s leđa, nije imao nikakve šanse da se odbrani.

Tražio sam od pedagoga da se pozove policija i direktor, ali sam dobio odgovor “da to tako ne ide” - kaže otac napadnut i povređenog dečaka.

Zatim je sam odveo sina u bolnicu ne sluteći da su povrede toliko ozbiljne, jer dok su bili u školi dečak je sedeo i razgovarao sa njim.

- U bolnici je ustanovljeno nagnječenje rebara, ali i ruptura „šolje“ u kojoj leži slezina i da mora da ide na operaciju koja podrazumeva vađenje slezine. Dete je sada stabilno, vitalni parametri su u redu i u bolnici je na postoperativnom oporavku. Poznajem ljude koji žive bez slezine i znam da ćemo od sada morati da budemo veoma oprezni kod svake prehlade i virusa.

Svaka temperatura će biti problem - kaže otac dečaka Dejan Kolar.

Napominje da ovo nije prvi put, već da je njegov sin godinama izložen verbalnom, psihičkom, pa i fizičkom maltretiranju od strane pojedinih vršnjaka, i najavljuje da će pravnim putem voditi borbu protiv svih koji su odgovorni za jučerašnji događaj u kom je njegov sin povređen i ugroženo mu je zdravlje.

- Bio u SUP-u i policija će dalje postupati po protokolu.

Ono što ja mogu učiniti je da protiv svih vinovnika, njihovih roditelja i škole podnesem tužbe. Policija radi svoj posao, a oni koji nisu radili svoj će snositi posledice.

Oboje moje dece ću da ispišem iz te škole. Od prvog razreda upozoravam da dete dolazi kući plačući, da je izložen raznim vrstama nasilja.

Zamislite kako se oseća dete kom bace užinu kroz prozor ili polome naočare.

Upozoravao sam učiteljicu, odeljenskog starešinu, psihološkopedagošku službu, ali su reakcije izostale i evo šta se juče dogodilo - završava ogorčeni otac.

Antrfile:

ŠKOLA: SVI SU OBAVEŠTENI, SAZVAN JE TIM ZA NASILJE

U OŠ “Sonja Marinković” su novinarima potvrdili da škola ima snimak incidenta i kažu da postupaju po protokolu koji je predviđen u ovakvim situacijama.

- Pogledali smo video-zapis, sve se odigralo u tridesetak sekundi. Tim za vršnjačko nasilje je već sazvan, sastaje se danas, a deca učesnici u prisustvu roditelja daju izjave.

Nema nikakvog zataškavanja, s v i rodite l j i s u momentalno obavešteni i škola radi sve po protokolu po kojem se postupa u ovakvim situacijama. Jedini slučaj koji smo imali sa dečakom koji je juče povređen je kada su mu u 5. razredu polomljene naočare, tada smo se svi angažovali i rešili slučaj - rekao je juče Pajica Bašić, direktor škole za portalsubotica.

com.

PRIJAVLJENO I POLICIJI

U Policijskoj upravi Subotica kažu za medije da im je prijavljeno da je došlo do povređivanja učenika u toj školi.

- Policija utvrđuje sve detalje i učesnike ovog događaja.

O događaju je upoznato Više javno tužilaštvo u Subotici - navode u policiji.

Autor: BILJANA VUČKOVIĆ
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti