O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
UKIDAJU SE PENALI ZA ODLAZAK U PREVREMENU PENZIJU?
30. Avgust 2023. godine
Kurir
Dogovor na sastanku penzionera s premijerkom Anom Brnabić i ministrom Sinišom Malim

Penzionerima će biti ponuđeni socijalni krediti po povoljnim uslovima, pomoću kojih će moći da nabavljaju ogrev, zimnicu, belu tehniku...

Penzionerima u Srbiji uskoro će biti ponuđeni socijalni krediti po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih, pomoću kojih će oni moći da nabavljaju ogrev, zimnicu, belu tehniku i sve ostalo što im je u datom trenutku potrebno.

Ovo je dogovoreno na sastanku premijerke Ane Brnabić i ministra finansija Siniše Malog s predstavnicima tri reprezentativna udruženja penzionera Srbije.

Nacionalni savet

- Takođe je dogovoreno da se formira i nacionalni savet za brigu o penzionerima, kao i da Vlada podrži projekte za osnivanje dnevnih boravaka za starije. Mnogi ne žele svoje roditelje da smeste u dom za stare, već bi da im pruže odgovarajuću brigu i pomoć samo dok su na poslu. Takvih boravaka u Srbiji nema, pa smo mi predložili, a premijerka i ministar Mali prihvatili inicijativu za njihovo osnivanje - kaže za Kurir Miloš Grabundžija, predsednik Udruženja penzionera Nezavisnost.

Penzionerima je obećano i da će se razmotriti mogućnost da se povećaju sredstva za društveni standard i da sa sadašnjih 0,1 odsto, koliko se izdvaja iz kase Fonda PIO, taj procenat bude povećan na 0,15. Najveći deo ovog novca ide na besplatan oporavak najstarijih u srpskim banjama, što znači da će privilegiju da se o trošku Fonda leči imati veći broj najstarijih s najnižim primanjima.

- Tema sledećeg sastanka biće kazneni poeni za odlazak u prevremenu penziju. Tada ćemo dobiti tačan broj ljudi koji su obuhvaćeni penalizacijom i mogućnosti da se oni ukinu. Bilo je reči i o povratku novca koji je penzionerima oduzet umanjenjem penzija 2014. i 2015, ali nam je rečeno da od toga nema ništa, pošto para u budžetu za te svrhe nema - kaže Grabundžija.

Povećanje

Sastanku u Vladi Srbije su pored Ane Brnabić, predsednice Vlade, i ministra finansija Siniše Malog prisustvovali predstavnici Saveza penzionera Srbije, Udruženja penzionera Srbije Nezavisnost i Udruženja sindikata penzionera Srbije. Razgovaralo se o brojnim temama koje se tiču najstarije populacije, a posebno o načinu povećanja penzija, stoji u saopštenju premijerke Brnabić.

U saopštenju koje je stiglo iz kabineta premijerke Ane Brnabić ona je zahvalila sagovornicima na konstruktivnom razgovoru, istakavši da penzioneri imaju puno poštovanje Vlade, koja nastoji da obezbedi i unapredi svakodnevni život najstarijih građana.

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je seniore na sva povećanja njihovih primanja u proteklom periodu i ukazao da ona danas u Srbiji rastu brže od plata.

- Švajcarska formula plus dala očekivane rezultate i vanrednom indeksacijom penzija dostiže se željeni cilj, a to je da prosečna penzija ne bude ispod ispod 50 odsto prosečne plate - rekao je Mali.

Antrfile:

Autor: J. Ž. S.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti