O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Agasi: Zastrašujuće je što Novak može još da napreduje
18. Jul 2018. godine
Andre Agasi nije mogao da ne prokomentariše pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i bio je veoma srećan zbog svog bivšeg pulena.
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
EVROPA TRAŽI REMONT USTAVA
26. Jun 2018. godine
Danas
Venecijanska komisija iznela niz zamerki na predlog ustavnih amandmana koje je izradilo srpsko Ministarstvo pravde danas saznaje Beograd - Venecijanska komisija, ekspertsko telo Saveta Evrope za pitanja vladavine prava, uputila je niz zamerki na predlog ustavnih amandmana koje je izradilo srpsko Ministarstvo pravde. Između ostalog, pokazalo je juče objavljeno mišljenje Venecijanske komisije, evropskim ekspertima sporno je to što predlog amandmana predviđa da se javni tužioci i njihovi zamenici i dalje biraju u parlamentu. Takođe, „razlog za zabrinutost“ predstavlja i rešenje po kojem bi većinu u budućem Visokom savetu tužilaštva (VST) imali predstavnici koje bira Narodna skupština. „Trebalo bi pronaći bolje rešenje kako bi se osigurao pluralizam mišljenja u VST-u“, smatraju u Venecijanskoj komisiji. Svoje rezerve, u Strazburu imaju i prema odredbama amandmana, koji se bave izborom budućih članova Visokog saveta sudstva. Naime, u predlogu amandmana piše da će VSS, telo zaduženo za kontrolu nezavisnosti sudstva, biti sastavljeno od pet članova koje izaberu same sudije i pet „istaknutih pravnika“ koje bira skupština. I dok Venecijanska komisija nije imala prigovor na ovaj odnos snaga, imala je šta da kaže o izboru „istaknutih pravnika“. U amandmanima ne postoji, navodi se u mišljenju, podsticaj skupštini da traži širi konsenzus oko kandidata, što „otvara mogućnost da polovina članova VSS-a bude koherentna grupa koja je na liniji sa željama aktuelne Vlade“. Negativnu ocenu dobilo je i rešenje po kojem će sastav Visokog saveta sudstva da bude raspušten ukoliko mesec dana ne može da dođe do odluke u nekom konkretnom pitanju. „Ovo bi moglo da vodi zbrzanom donošenju odluka ili čestim raspuštanjem VSS-a“ pišu u Venecijanskoj komisiji, pozivajući Srbiju da ovo rešenje izbriše ili barem precizira. Posebnu zabrinutost eksperti Venecijanske komisije pokazali su za član amandmana koji glasi „Zakonom se uređuje način na koji se obezbeđuje jedinstvena primena zakona od strane sudova“. Ovaj član, mišljenja su u Strazburu, trebalo bi da bude obrisan, zbog rizika da može voditi umanjenju unutrašnje nezavisnosti sudija. Podsetimo, ministarka pravde Nela Kuburović je nedavno, prilikom predstavljanja mišljenja u Strazburu, naglasila da je ministarstvo zadovoljno usvojenim mišljenjem, „što pokazuje da smo bili na dobrom putu kada smo i poslali predloge amandmana“. Kuburović je dodala da će ministarstvo svakako prihvatiti sva mišljenja koje je dala Venecijanska komisija. Uzgred, obaveza da se prihvate sugestije ovog tela Saveta Evrope, propisana je i Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23.

Antrfile:

Preciziranje terminologije

Jedna od glavnih zamerki koju je na predlog Ustavnih amandmana uputila Venecijanska komisija odnosi se na uslove za disciplinsku odgovornost i razrešenje. Naime, u Strazburu su mišljenja da bi razlozi za disciplinsku sankciju morali da budu bliže definisani i da treba izbegavati neodređene termine poput „nestručno vrši funkciju“ bez preciziranja.
Autor: V. JEREMIĆ
Arhiva vesti