O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
„POLICIJSKI ČAS“ UGROZIĆE LJUDSKA PRAVA
10. Oktobar 2018. godine
Blic
SPORAN PREDLOG O OGRANIČENJU KRETANJA MLADIH Novosadsko Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama predložilo je zabranu kretanja maloletnika bez pratnje u kasnim večernjim satima, što roditelji i stručnjaci smatraju preteranom merom. Ideja je da mlađi od 16 godina ne smeju da borave van kuće bez pratnje punoletnih nakon 22 sata zimi, odnosno iza ponoći leti. Predlaže se i zabrana ulaska maloletnicima u ugostiteljske objekte nakon 22 sata. Uvođenje ovog “policijskog časa” pravda se “suzbijanjem vršnjačkog nasilja i narkomanije kod dece”. Međutim, stručnjaci i roditelji smatraju da je ovakav predlog preteran. - Tu se krše ljudska prava koja i maloletnici uživaju, a sa druge strane zalazi se i u porodične odnose. Sa 16 godina ja sam svirao džez, nekad u klubu i posle 22 sata. Ne verujem da će ovo opšte pravilo doprineti nečemu, sem da će se kršiti. Mnoga deca imaju obaveze i posle 22 sata – izjavio je Aleksandar Šibul, psiholog i porodični psihoterapet. Kako dodaje, već imamo zakone koji zabranjuju maloletnicima da posećuju klubove, a svako veče u njima se mogu sresti deca od 13 godina. Sa njim se slaže i Novosađanin Milan Nešić, pravnik i roditelj dva maloletnika, koji za sebe kaže da je sa 16 godina išao stopom do Rijeke. - Većina naše dece je dobra i savesna. Kako ja sada da idem po sina u bioskop ako film traje do 22.30 ili na treninge koji isto znaju da završe nakon 22 sata. Onaj ko pravi problem svakako mora biti kažnjen, ali to ne treba ograničava slobodu drugih. Kao pravnik tvrdim da bi to bilo i direktno kršenje Ustava – kaže Nešić. Vladimir Jelić, predsednik Tela, kaže da je ova mera primenjena u Islandu, gde je procenat mladih koji aktivno koriste alkohol i psihoaktivne supstance za 20 godina sveden sa 44 na svega 5 odsto.

Antrfile:

MALOLETNICI ĆE ZAVRŠITI U PRITVORU?

Psihijatar Nebojša Baračkov smatra da ova mera možda može privremeno da drži vodu. Uvek je bolje dati prednost zdravstvenoj prevenciji nego na policiju.
- To možda ima smisla ako treba da se spreči neki talas nasilja, ali ta mera je i samo prateća dok uporedo radi sa decom, školama i roditeljima. Ovakve metode u borbi protiv suzbijanja zloupotrebe droga među maloletnicima uvek su pomoćne, samo kod nas će izgleda biti glavne – izjavio je Baračkov. Dodaje da mu nije jasno ni kako će se odluka sprovoditi, ali ako policija bude privodila maloletnike samo će, kako kaže, onim problematičnima to biti izazov.
Autor: ALEKSANDAR LATAS
Arhiva vesti