O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
SAZNAJEMO: ZA PRVU BEBU OD DRŽAVE 100.000 DINARA
29. Avgust 2017. godine
Blic
NOVI ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI BIĆE USVOJEN DO KRAJA GODINE Srbija će uskoro dobiti novi zakon o finansijskoj podršci porodici koji predviđa da roditelji za prvu bebu dobiju pomoć od 100.000 dinara. Biće povećana i pomoć za drugo, treće i četvrto dete, saznaje “Blic”. Kako nam je zvanično rečeno u Ministarstvu rada i socijalne politike, roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete biće povećan, ali će najveće uvećanje osetiti roditelji prvog deteta. Naime, za prvu bebu iz budžeta biće isplaćen jednokratni iznos od 100.000 dinara umesto trenutnih 39.345,83, a razlika je ogromna. Predviđeno je povećanje i za drugo dete (trenutno je 153.857 dinara), treće (trenutno je 276.930 dinara) i četvrto dete (trenutno je 369.236 dinara). U Ministarstvu rada i socijalne politike “Blicu” nisu precizirali o kolikom uvećanju je reč, ali su napomenuli da je ono “neznatno u odnosu na trenutne iznose”, kao i da će se i dalje isplaćivati u 24 mesečne rate. Novina je i da će pravo na roditeljski dodatak imati i strani državljani ako su stalno nastanjeni u Srbiji, pod uslovom da je dete rođeno u našoj zemlji. Ovo pravo moći će da ostvare i očevi ako su majke strani državljani. Usvajanjem novog Zakona o porodici, povraćaj PDV-a na bebi-opremu i defi nitivno će otići u istoriju. “Blic” saznaje da će umesto toga roditelji primati paušal u iznosu od 5.000 dinara. On će se isplaćivati uz jednokratni iznos roditeljskog dodatka i prvu njegovu isplatu za drugo, treće i četvrto dete. Za razliku od sadašnjeg zakonskog rešenja, za njegovo ostvarivanje neće biti potrebno ispunjavanje dodatnih uslova vezanih za prihode porodice i skupljanje računa u dve godine, a ostvariće ga daleko veći broj korisnika, tj. ostvariće se za svako dete za koje je ostvaren roditeljski dodatak - rečeno je “Blicu” u Ministarstvu rada i socijalne politike. Kako su naveli, do predloženog iznosa se došlo deljenjem dosadašnje sume koja je izdvajana za PDV (300.000.000 dinara) na prosečan broj korisnika roditeljskog dodatka (62.000 dece). Iz ovoga se može zaključiti da će roditelji koji su imali pravo na povraćaj PDV na bebi-opremu dobijati manje novca na ovaj način, ali će broj onih koji će primati paušal biti veći. Novi propisi neće ići naruku ženama koje imaju izuzetno visoke plate. Naime, do sada je na ime mesečne naknade za trudničko ili porodiljsko odsustvo mogao da bude isplaćen iznos u visini od najviše pet prosečnih plata (trenutno 240.505), bez obzira na to što su primanja nekih majki bila veća od toga. Sada će ta suma biti još niža, pa će mesečna naknada biti maksimalno do tri prosečne plate, što bi u ovom trenutku bilo 144.303 dinara.

Antrfile:

PORODILJSKA ZARADA I ZA NEZAPOSLENE

Pravo na naknadu za porodiljsko moći će da ostvare i majke koje samostalno obavljaju delatnost, koje su angažovane po osnovu autorskog ugovora, ugovora o delu i po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ako su na taj način primale zaradu 18 meseci pre rođenja deteta. Isto pravo imaće i majka koja je u momentu rađanja deteta nezaposlena i nije ostvarila pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, kao i žene koje su 24 meseca pre rođenja deteta bile poljoprivredni osiguranici.
Menja se i način obračuna i isplate naknada - obračunavaće na osnovu proseka plata u poslednjih 18 meseci.
Autor: NATAŠA LATKOVIĆ
Arhiva vesti