O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ovo su nove akcize na kafu, pivo, cigare, tečnost za elektro...
29. Januar 2019. godine
U Službenom glasniku objavljeni su usklađeni dinarski iznosi akciza sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini, a koji će se primenjivati od 1. februara.
RUSI CENE SRPSKU HRANU
8. Februar 2018. godine
Večernje novosti
OGROMNA POSEĆENOST NAŠEG ŠTANDA NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI "PRODEKSPO 2018" U MOSKVI Očekuje se da izvoz poraste za četvrtinu. Predstavilo se 15 domaćih firmi PREDSTAVNICI 15 srpskih kompanija koje učestvuju na međunarodnoj izložbi hrane u Moskvi "Prodekspo 2018." zadovoljni su dobrom posetom nacionalnog štanda i uvereni su da će naš izvoz u Rusiju i dalje rasti. Izložba će trajati do kraja ove nedelje i očekuje se da će biti uspostavljeni novi kontakti sa ruskim distributerima koji se bave trgovinom hrane i pića. I ovu jubilarnu 25. izložbu organizovala je Privredna komora Srbije, a podršku promociji izvoza pružila je i Razvojna agencija Srbije. Nacionalni štand Srbije posetio je i zamenik ministra poljoprivrede Rusije Jevgenij Vasiljevič Gromiko. Na izložbi su bili i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Srbije Bogdan Igić i direktor uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević. Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić je posle posete izložbi izjavio, za "Novosti", da ga raduje dobra poseta srpskom štandu i interesovanje Rusa za srpsku hranu i pića. Predstavnik Privredne komore Srbije u Rusiji Dejan Delić kaže da je za nas važno da se donekle stabilizovao kurs rublje, jer je to preduslov da bi se mogao uspostaviti kontinuirani rast izvoza u veliku prijateljsku zemlju. - Prošle godine je posle izložbe realizovan dobar izvoz, pa se nadamo da će ove godine on biti veći najmanje 25 odsto - kaže optimistički Delić. Naš štand nije veliki, jer je moskovska izložba poznata u svetu i po tome što ima najskuplji izložbeni prostor. Ali dopisnik "Novosti" se uverio, obilazeći ovogodišnju izložbu "Prodekspo", da bez obzira na skupoću izložbenog prostora u Rusiju hrle izlagači iz celog sveta. Svoje mogućnosti i ponudu predstavlja oko 2.200 izlagača iz 60 zemalja sa svih kontinenata. Bez obzira na saobraćajni kolaps u Moskvi zbog rekordnog "snegopada" broj posetioca izložbe je veliki i sve hale su prepune. Od naših izlagača na štandu najveći interes izazivaju proizvođači mesnih prerađevina "Zlatiborac" i "Karneks", kao i proizvođači sira i ostalih mlečnih proizvoda. Kao što je poznato, Rusija je uvela kontrasankcije Zapadu i zabranila uvoz njihove hrane. Naravno da je to velika šansa za naše izvoznike i šteta je da naši proizvodni kapaciteti nisu moćniji da izvoz srpske hrane bude daleko veći. Sadašnju šansu treba iskoristiti, jer su na izložbi u velikom broju prisutni proizvođači vina ali i hrane iz zapadnoevropskih država, što znači da oni ne nameravaju da se odreknu svojih ambicija kad se normalizuju odnosi. Svakako ohrabruje da je na ovoj izložbi pokazan interes i za srpske sokove. Za nas bi bilo veoma važno da ne izvozimo samo sveže voće i povrće nego i prerađevine, jer tako zapošljavamo svoju radnu snagu, a i zarada je veća. Što se tiče izvoznika svežeg voća glavna njihova izložba je bila u septembru i oni su dobro odradili svoj posao. 􀂄

Antrfile:

TERZIĆ: ZAPAD NE ODUSTAJE U RUSIJI

VRLO agilni srpski ambasador Slavenko Terzić posle svečanog otvaranja i obilaska izložbe kazao je, za "Novosti", da prisustvo zapadnih ambasadora i broj njihovih izlagača najbolje svedoči da i dalje žele da budu prisutni na ogromnom ruskom tržištu.
- Kad se zna da je na otvaranju izložbe govorio ministar poljoprivrede Mađarske i da Italija ima jedan od najvećih štandova, jasno je da oni jedva čekaju da se ukinu međusobne sankcije - ističe ambasador Terzić.

VEĆ USPOSTAVILI KONTAKTE

NA srpskom štandu nema najpoznatijih proizvođača naših vina i rakija. Razlog tome nije tajna, oni su već uspostavili kontakte i saradnju sa ruskim distributerima pa se u Rusiji mogu kupiti naša pića.
Autor: BRANKO VLAHOVIĆ
Arhiva vesti