O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NAŠI PADOBRANCI SA 173. BRIGADOM SAD
14. Novembar 2017. godine
Blic
SRBIJA VIŠE VEŽBA SA AMERIKOM NEGO SA RUSIJOM Vojska Srbije i ove godine neretko istovremeno vežba sa oružanim snagama SAD, NATO trupama i jedinicama Ruske Federacije s tim što ta politika vojne neutralnosti sve više naginje evroatlantskim integracijama kada se uporede brojke. Naime, prošle godine pripadnici Vojske Srbije vežbali su sa ruskim oružanim snagama dva puta („Slovensko bratstvo 2016“ i BARS 2016), dok su u oblasti bilateralne vojne saradnje imali čak šest vežbi sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD. Ove godine smo češće sarađivali i s jednom i s drugom stranom: sa Rusima su pored tradicionalnih vežbi „Slovensko bratstvo“ i BARS imali i „Međunarodne vojne igre“, dok će, prema planu, sa Amerikancima vežbati sedam puta, a jedna od tih vežbi upravo se održava ove nedelje u Srbiji sa padobrancima 173. padobranske brigade EK OS SAD, koja je inače stacionirana u Vićenci i Ramštajnu. Na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje sa SAD, ove godine planirana je realizacija više od 130 aktivnosti, od čega je sedam zajedničkih vežbi. Ove godine imamo i 41 aktivnost u okviru programa Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke. Prema NATO programu vojne obuke i vežbi, planirano je učešće naših vojnika na šest NATO vežbi u svojstvu posmatrača, a kroz različite planove saradnje sa NATO ove godine predviđena je realizacija više od 200 aktivnosti - ističu u Ministarstvu odbrane. Kako kažu, bilateralna saradnja u oblasti vežbi sa NATO manjim delom realizuje kroz direktnu saradnju sa NATO komandama i organizacijama, a većim delom kroz aktivnosti sa oružanim snagama (OS) članica NATO, pre svega Evropske komande OS SAD i OS zemalja regiona. Primera radi, u okviru saradnje sa NATO (NATO programa vojne obuke i vežbi), planirano je učešće pripadnika Vojske Srbije na šest NATO vežbi u svojstvu posmatrača, a kroz različite planove saradnje sa NATO ove godine predviđena je realizacija više od 200 aktivnosti.

Antrfile:

VEŽBE S RUSIMA VEĆI PROBLEM

Vojni analitičar Bojan Dimitrijević smatra da je vojna saradnja i sa NATO-om i sa Rusijom dobrodošla i korisna, ali da postoje određene razlike.
Sa snagama NATO-a i SAD vežbamo 16 godina otkada smo ušli u Kopnenu zonu bezbednosti, dok je saradnja sa oružanim snagama Srbije aktuelna poslednjih godina i zato to na Zapadu nije dobrodošlo. Takođe, vojne vežbe sa Rusima kose se sa politikom ulaska u Evropsku uniju - naglašava Dimitrijević.

Autor: M. TAŠKOVIĆ
Arhiva vesti