O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SAVEZ SA SVIMA KOJI NE PRIZNAJU KOSOVO I PROTIV SU OVE VLASTI
25. April 2018. godine
Blic
LIDER POKRETA DVERI O MOGUĆEM ULASKU U OPOZICIONI BLOK U intervjuu za „Blic“ Obradović komentariše mogućnost ujedinjenja opozicije. Kako komentarišete izjavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da su Dveri dobrodošle u „Savez za bolju Srbiju“ dok se predsednik PSG Saša Janković protivi tome? Da li vidite Dveri u tom savezu? - Dve su glavne teme u 2018: odbrana Kosova i Metohije u sastavu Srbije i opozicioni blok za smenu vlasti. Spremni smo za razgovore po oba pitanja sa svima, ali je nemoguće praviti saveze sa onima koji su za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa lažnom državom Kosovo, bez obzira da li su u vlasti ili u opoziciji. A da opozicija mora da nađe nove načine zajedničkog odgovora na štetne postupke vlasti, kao u Požegi, Zrenjaninu ili Nišu - mora i može. Da li ipak smatrate da je vaša najprirodnija koalicija u opoziciji DSS, Zavetnici i ostale stranke desne orijentacije, a ne sa građanskim strankama? - Šta je prirodno? Prirodno je da posle 30 godina istih ljudi koji se vrte na vlasti dođe do smene političkih generacija, ali se to nikako ne dešava. Prirodno je da ako si opozicija, radiš protiv vlasti, a u Srbiji postoji opozicija koja radi za vlast. Da li su svi koji sada čine vlast prirodna koalicija? Mi smo spremni za saradnju sa svima koji su protiv ove vlasti na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, ali i za očuvanje KiM u sastavu Srbije. Da li će Dveri izaći na sledeće izbore ili će ih bojkotovati? - Da li će biti Srbije do sledećih izbora ako se odremarko knemo KiM, omladina napusti zemlju, domaća privreda nestane, selo se ugasi...? Sada nam je potreban nov i orginalan odgovor na ovu moralnu i političku krizu. Na izborima i mimo izbora. Zbog čega se u javnosti ne oglašavate praktično od završetka lokalnih izbora u Beogradu? - Zato što ne želim da igram onako kako vlast i mediji pod kontrolom vlasti sviraju. Kako s ove vremenske distance komentarišete rezultate koalicije DJBDveri? Da li i sada smatrate da je trebalo da bojkotujete lokalne izbore u Beogradu? - Hrabro smo se borili u neregularnim uslovima. Kada je u pitanju bojkot, mesecima sam to predlagao kolegama iz opozicije jer je to bila ozbiljna ideja da se raskrinka nakaradni sistem vlasti u Srbiji. Možda je trebalo da to i sami uradimo. Da izađemo iz začaranog kruga i da ne učestvujemo u režiranoj predstavi. Da li bi pokret Dveri ostvario bolji rezultat da je samostalno izašao na izbore? - Ponudili smo alternativu i sadašnjoj i bivšoj vlasti. Dveri će to raditi i ubuduće. Pravo pitanje je zašto ta poruka nije prihvaćena od birača koji upravo to žele, a ima ih mnogo više nego što smo mi dobili glasova. Vreme je za kvalitativne iskorake u strategiji i taktici političkog delovanja. Time se trenutno najviše bavim. Da li ste razmišljali o podnošenju ostavke nakon lokalnih izbora u Beogradu? - Ponudio sam ostavku Glavnom odboru Srpskog pokreta Dveri i ona nije prihvaćena. Onda sam tražio i dobio mandat za krupne kadrovske i organizacione promene u Pokretu.

Antrfile:

PREPUSTIMO LJOTIĆA ISTORIČARIMA

Pojedine opozicione stranke ne žele da uđu u koaliciju sa pokretom Dveri zato što, navodno, baštinite ideje Dimitrija Ljotića. Kakvo je vaše mišljenje o istorijskoj ulozi Ljotića? - To mogu da kažu ili oni koji ništa ne znaju o Dverima ili ništa ne znaju o Ljotiću, a spremni su olako da komentarišu i etiketiraju.
Prepustimo to pitanje istoričarima i sudstvu. Dveri baštine ideje svetosavlja, Nikolaja Velimirovića, Miloša Crnjanskog i antifašizma, ali i antiglobalizma i modernih političkih kretanja u Evropi i svetu, poput Svetskog kongresa porodica.
Autor: NN
Arhiva vesti