O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SANKCIJE RUSIJI, PA EVROPSKI NOVAC SRBIJI
24. Novembar 2022. godine
Danas
Evropski parlament usvojio rezoluciju o napretku zemalja Zapadnog Balkana u evropskim integracijama

n U neobavezujućem dokumentu EP navodi se da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi znatan progres u reformama, a podržan je i predlog da fondovi EU za Srbiju budu uslovljeni na isti način

BRISEL, Beograd //Evropski parlament u Strazburu usvojio je rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi znatan progres u reformama. Evroposlanici su podržali predlog i da fondovi Evropske unije za Srbiju budu uslovljeni na isti način, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

U saopštenju se navodi da nikakva alternativa ne bi trebalo da zameni proširenje, kao i da bi trebalo reformisati odlučivanje u pristupnom procesu i nove članice prihvatati kvalifikovanom većinom umesto jednoglasnošću. Istovremeno u Beogradu predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Borko Stefanović, koji je i potpredsednik parlamenta, predložio je rezolucije o uvođenju „odgovarajućeg paketa sankcija Rusiji“, koje bi vlada morala odmah da primeni.

Pristupni pregovori sa zemljama kandidatima trebalo bi da budu okončani do 2030. godine, navedeno je u rezoluciji Evropskog parlamenta.

Rezolucija je neobavezujući dokument, ali značajan u trasiranju politike EU.

„Evroposlanici zahtevaju da demokratske reforme i vladavina prava budu u prvom planu procesa proširenja, zajedno sa unapređenjem monitoringa, izveštavanja, procena i uslovljavanja. U preporukama u novoj strategiji EU za proširenje koju su usvojili poslanici zahteva se da EU finansiranje iz svojih fondova učini vidljivijim u zemljama kandidatima. Takođe, žele da EU radi na sprečavanju trećih strana da se mešaju u političke, izborne i druge demokratske procese zemalja kandidata“, navodi se u saopštenju. Poslanik Tonino Picula, koji je i autor rezolucije, kazao je da je Evropski parlament uvek bio najznačajniji pristalica proširenja.

„Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi trebalo da se primenjuje buduća politika proširenja, možemo još jednom da postavimo ton i standarde koji će omogućiti EU da raste i napreduje. Želimo da obezbedimo da EU ostane evoluirajuća zajednica evropskih država, otvorena za pristupanje sličnih demokratija, koje dele zajedničke vrednosti i interese“, kazao je Picula.

S druge strane, obrazlažući predlog sankcija Moskvi, Borko Stefanović podseća da je Srbija jedina zemlja kandidatkinja za članstvo u EU koja nije uvela restriktivne mere Rusiji. „Dovodimo se u realnu opasnost da ponovo dođemo u izolaciju“, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Skupštini.

Prema njegovim rečima, realna je opasnost da se više od 10.000 firmi nađe u teškoj situaciji, ugrozi 300.000 radnika zaposlenih u kompanijama iz EU, kao i trgovinska razmenu koja je 60 odsto ukupne spoljne trgovine: „Srbija ne sme da se nađe ‘s druge strane virtuelnog Berlinskog zida’, koji se ponovo gradi.“

Prema njegovom mišljenju, uvođenje paketa sankcija ne bi ugrozilo Rusiju, „bio bi skromnog dometa“, ali bi, ako se to ne dogodi, položaj države po pitanju Kosova bio otežan, kao i politički i ekonomski odnosi sa EU.

On je najavio da će se do kraja novembra predlog rezolucije naći pred Odborom za spoljne poslove, čiji je predsednik, i da će se o njoj raspravljati, a nada se da će se naći i na dnevnom redu Skupštine.

Moramo da pomognemo sopstvenoj zemlji da izbegne opasnost izolacije. Srbija zbog svoje časti i interesa ne može stajati po strani i praviti se da ne vidi promene koje se dešavaju. Ne treba pratiti emocije, nego interese, zaključio je Stefanović.

Antrfile:

Predlog Rezolucije

Rezolucija Borka Stefanovića ima dugu preambulu u kojoj se navode razlozi za usvajanje dokumenta, kao i tri konkretne tačke. Pod tačkom prvom traži se da „Vlada Republike Srbije u najkraćem mogućem roku uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom po pitanju restriktivnih mera (sankcija) prema Ruskoj Federaciji i njenom rukovodstvu i uvesti odgovarajući paket sankcija prema Ruskoj Federaciji i njenom rukovodstvu“. Vlada će samostalno odrediti koji od paketa restriktivnih mera mogu biti odmah primenjeni, uzimajući u obzir dinamiku međunarodnih odnosa i trenutne situacije, kao i pritiske koji postoje na Republiku Srbiju od strane međunarodnih faktora. U tački tri naglašava se kako su „smernice iz ove rezolucije su obavezujuće za Vladu Srbije i sve državne organe i oni su u obavezi da poštuju slovo Rezolucije, kao i da redovno izveštavaju Narodnu skupštinu o primeni ove rezolucije i implikacijama na međunarodni, politički, privredni i bezbednosni položaj naše zemlje, kao i dinamiku naših evropskih integracija“.
Autor: P. D. - D. O.
Arhiva vesti