O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
POHLEPA U OPREMI ZA BEBE
28. Maj 2018. godine
Večernje novosti
USTA nam se osušiše od priča da su bebi oprema, garderoba i, generalno, sve potrepštine za novorođenče papreno skupe, ali nikakvih promena nema. Malo, nerazvijeno tržište, sa malim ali moćnim uvoznicima i proizvođačima, čine da je roditeljima isplativo da plate prevoz i kod komšija, preko granice, pazare sve što im treba za prinovu. Jer, tamo su cene od 30 do 50 odsto povoljnije. Sada su se najveći uvoznici našli pod lupom inspektora Komisije za zaštitu konkurencije, koja ispituje da li je kartelsko udruživanje glavni razlog visokih cena. Antimonopolska komisija povela je istragu protiv dva vodeća uvoznika i distributera opreme za bebe. Inspektori ove komisije nenajavljenim dolaskom u firme "Keprom" i "Juglob" iz Beograda, pokušaće da otkriju da li su se oni dogovarali sa trgovcima o cenama. Nenajavljeni uviđaj, sproveden je na tri lokacije u Beogradu, pri čemu je prikupljena dokumentacija koja je od značaja za dalje postupanje Komisije - kaže Gordana Bulatović iz Komisije za zaštitu konkurencije. - Sumnja se da su uvoznici nudili ugovore veletrgovcima i malim trgovcima u kojima su utvrđivali minimalne cene ispod kojih nisu smeli da prodaju tu robu. Trgovci, tako, nemaju prostor da spuste cene i da zarade većim obimom prodaje. S obzirom na to da je ovo veoma osetljivo tržište, Komisija će ispitati da li je bilo povrede konkurencije. Prva beba unosi veliku radost u dom, ali i brigu novopečenih roditelja. Čim izađe iz porodilišta, prinovu bi trebalo da dočekaju krevetac, pelene, zeke, kadica, kozmetika, posteljina, peškiri... Za najosnovnije potrebno je bar 80.000 dinara. A neophodna su i kolica, auto-sedište, tako da ceh uvek pređe 1.000 evra. Minimum dve i po prosečne zarade. Zato mnogi roditelji kupuju u inostranstvu, jer mogu da uštede od 30 do 50 odsto. Iskustva roditelja su dovoljna - kaže Gordana Plemić iz Udruženje "Roditelj". Ako je za krevetac potrebno u Srbiji oko 200 evra, u Mađarskoj im je cena oko 130 evra. Isplati se i put za Mađarsku. Tako će biti dok god nema konkurencije na ovom tržištu. Imamo dva vodeća uvoznika, proizvođača opreme je takođe veoma malo, a marže su astronomske. Trgovci tvrde da njihova prosečna zarada na bebi opremi iznosi od 20 do 30 odsto. Više puta smo čuli da je inspekcija otkrivala da ponekad marža dostiže i 300 odsto. Posebno ako je izbor određenog proizvoda na tržištu mali. Prema njenim rečima, u inostranstvo se ide ne samo za veće potrepštine, poput kreveca, kolica, ogradice, već i za pelene, hranu. Mnogi računaju i na povraćaj PDV, pa cene budu još povoljnije. Sve češće proteklih godina kupuje se i preko interneta, gde su stvari jeftinije i od 30 do 40 odsto.

Antrfile:

NEMA KONKURENCIJE

PETAR Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača, tvrdi da je glavni problem to što konkurencije na tržištu bebi opreme nema.
To je situacija da maksimalni profit ostvare na račun potrošača - kaže Bogosaljević. - Sva istraživanja i upoređivanja cena pokazuju da je obuća za najmlađe skuplja od one za odrasle. Činjenica je da trgovci zloupotrebljavaju i našu tradicionalnu bolećivost prema deci. Više je nego očigledno da postoji dogovor oko cena. Jednostavna kontrola cenovnika mogla bi da potvrdi da je reč o zloupotrebi monopolskog položaja i direktnog kartelskog dogovaranja.
Autor: M. SPASENOV
Arhiva vesti