O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Agasi: Zastrašujuće je što Novak može još da napreduje
18. Jul 2018. godine
Andre Agasi nije mogao da ne prokomentariše pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i bio je veoma srećan zbog svog bivšeg pulena.
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
ALBANSKA MAGISTRALA PRETI NAŠOJ SVETINJI
21. Maj 2018. godine
Večernje novosti
PRITISAK DA PUT DEČANI - PLAV BUDE TIK UZ DEČANE Lokalne vlasti optužuju monahe da opstruišu izgradnju druma IZGRADNjA puta koji će preko Plava povezati Kosovo i Metohiju sa Crnom Gorom, a koji se odlukom kosovskih vlasti trasira tik uz manastir Visoki Dečani, direktno bi ugrozila opstanak drevne zadužbine, koja uživa status svetske kulturne baštine. Ukoliko se ostvari naum prištinske administracije i lokalne samouprave, neposredno pored pravoslavnog hrama prolaziće opterećena magistrala koji će biti glavna veza Kosmeta i Crne Gore. U Eparhiji raško-prizrenskoj protive se izgradnji ovog druma i podsećaju na to da je zona u okolini manastira zaštićena i da je zbog toga 2014. godine vlada u Prištini rešila da se put ka Plavu izmesti dalje od manastira. Ova odluka nedavno je promenjena, a lokalne vlasti Dečana u javnosti optužuju manastirsko bratstvo da “minira” izgradnju tranzitnog puta. - O ovoj trasi više puta je raspravljala posebna komisija za implementaciju zaštićenih zona, u kojoj su bili predstavnici EU, OEBS, Ministarstva kulture, Ministarstva prostornog planiranja, kao i SPC. Odlučeno je da izgradnja puta nije prihvatljiva, jer dugoročno ugrožava mir i prirodnu sredinu i potpuno je suprotna svim standardima zaštite spomenika Uneska - navode u manastiru Dečani. Prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama koji reguliše čuvanje kulturne baštine, izgradnja tranzitnih puteva kroz zone oko najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika nije dozvoljena. Dokazano je da bi opterećeni put doveo do višestrukog povećanja saobraćaja, buke i zagađenja. Dečanski monasi podsećaju na evropsku praksu da se prometne saobraćajnice uklanjaju iz neposredne okoline važnih kulturno-istorijskih spomenika. - Inicijativa da se ova odluka vlade Kosova poništi i da se krene u otvoreno kršenje zakona je zabrinjavajuća i dugoročno ugrožava sve građane na ovom prostoru - upozoravaju u manastiru Dečani. - Predstavnici EU i OEBS su uradili pravne analize i zaključili da bi izgradnja ovog puta neposredno pored manastira predstavljala otvoreno kršenje zakona, jer je reč o zabranjenoj aktivnosti. U Eparhiji raško-prizrenskoj napominju da podržavaju gradnju puta prema Plavu, ali van granica zaštićene zone, u skladu s prvobitnom odlukom kosovske vlade. Postojeći put koji prolazi pored manastira ka dečanskoj klisuri ima karakter lokalnog puta i svakodnevno ga koriste građani, posebno deca i starije osobe tokom šetnje i rekreacije.

Antrfile:

KATASTAR POD KLjUČEM

NEVOLjE oko trase budućeg puta ka Crnoj Gori nisu prvi problem koji zadužbina kralja Stefana Dečanskog ima sa lokalnim vlastima na KiM. Opština Dečani već dve godine odbija da registruje zemlju koja je potvrđena kao vlasništvo manastira odlukama Vrhovnog i Ustavnog suda Kosova.
- Očekujemo da se naša zemlja upiše u katastar i da opština Dečani prestane sa upornim pritiscima koji ugrožavaju bezbednosnu situaciju u opštini Dečani - napominju u Eparhiji raško-prizrenskoj

PODRŠKA MISIJE OEBS

ODLUKU o izmeštanju puta dalje od manastirskih zidina, prema zaključku mešovite komisije, 2014. godine “overio” je i tadašnji premijer Kosova Hašim Tači, koji je sa gradonačelnicima Dečana i Plava svečano otvorio radove na prvoj deonici puta kroz dolinu Loćanske Bistrice. O promeni ove odluke i ugrožavanju kulturne baštine upoznata je i misija OEBS iz Prištine, koja insistira na poštovanju zakona.
Autor: R. DRAGOVIĆ
Arhiva vesti