O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Hakerski napadni: Svi putevi vode do Severne Koreje?
16. Maj 2017. godine
Vašington -- Bezbednosne kompanije smatraju da postoje naznake o mogućoj povezanosti Severne Koreje sa sajber napadima širom sveta proteklog vikenda.
U prvim preliminarnim zaključcima o poreklu masovnih hakerskih napada koji su zablokirali na stotine hiljada kompjutera u 150 zemalja "Guglov" istraživač Nik Mehta objavio je kompjuterski kod koji je pokazao sličnosti između virusa "VonaKraj" i hakerske akcije iz 2014. godine koju su mnogi pripisali Pjongjangu, prenosi AFP.

Drugi eksperti su odmah reagovali na tu objavu kao na znak - mada ne definitivan - da Severna Koreja možda stoji iza najnovijeg sajber virusa.

Istraživači u bezbednosnoj kompaniji "Kasperski", sa sedištem u Rusiji, rekli su u ponedeljak da je to dosad najvažniji trag u vezi s poreklom virusa, koji bi, smatraju, mogao da bude "ključ za rešavanje misterije". "Za sada je potrebno dodatno istraživanje starijih verzija virusa", naveli su istraživači firme "Kasperski".

Oni objašnjavaju da sličnosti u kodu ukazuju na hakersku grupu koja nosi šifrovano ime Lazarus, a za koju se veruje da stoji iza hakovanja "Soni pikčersa" 2014. godine za šta je optuživana Severna Koreja.

Grupa Lazarus se sumnjiči i za hakovanje centrale banke Bangladeša i drugih meta u globalnom finansijskom sistemu. "Obim operacija Lazarusa je šokantan", kažu u firmi "Kasperski".

Kompanija "Intezer Labs" sa sedištem u Izraelu saglasna je sa pretpostavkom da je Severna Koreja povezana s virusom "VonaKraj" i to, kako kažu, ne samo zbog Lazarusa, a stim u vezi najavljuje nove informacije.

Još jedna bezbednosna kompanija, "Simantek", takođe je uočila sličnosti između virusa "VonaKraj" i metoda koje koristi grupa Lazarus, ali napominje da te sličnosit "za sada samo predstavljaju slabe veze".

Moguće je i to da je kod koji je korišćen u programu "VonaKraj" samo prekopiran iz štetnog programa grupe Lazarusa, a da nema nikakvu direktnu vezu s tom grupom, navodi AP.

U svakom slučaju, istraživanja se nastavljaju.

Podsetimo, u najvećem do sada masovovnom hakovanju računara širom sveta zablokirali su se računari u bolnicama, školama, bankama, ministarstvima, pumpama, železnićkim stanicama....širom sveta. Prema prvim naznakama put virusa vodi od američke NSA, na šta je upozorio i sam Edvard Snouden, inače bivši radnik te bezbednosne agencije koji je postao poznat po tome što je obelodanio škakljive podatke NSA.

Predsednik "Majkrosofta" takođe je sugeriosao da bi virus koji je "zarazio" računare mogao da potekne od NSA, ali je takođe rekao i da su svetske vlade na neki način same krive za to što se dogodile jer su bile nedovoljno transparentne.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u Pekingu, da je "virus očigledno razvijen u Americi". "Čak su i iz Majkrosofta bili jasni i otkrili da su virus stvorile američke tajne službe", rekao je ruski predsednik i dodao da će se špijunima osvetiti zlonamerni softver koji plasiraju na internetu, prenosi Raša tudej.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti