O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NUNS: Članovi REM da podnesu ostavke
17. Maj 2017. godine
NUNS traži od članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije da podnesu ostavke jer ne obavljaju dužnosti propisane Zakonom o elektronskim medijima.
To staleško udruženje je ponovljeni zahtev za ostavke članova REM obrazložilo i njihovim "brojnim skandaloznim propustima u radu".

"Poslednji dokaz da Savet REM-a ne radi svoj posao jeste i sudbina nekoliko desetina žalbi građana na predizborne programe elektronskih medija, među kojima se brojne odnose na nesrazmernu zastupljenost Aleksandra Vučića u programima nacionalnih emitera", naveo je NUNS.

Navodi se i da REM "postupajući po prijavama građana, nije pokretao postupak već je žalbe prosleđivao emiterima koji su se, kako navode mediji, očekivano izjašnjavali sa 'nisam kriv'".

NUNS je naveo i da je REM odgovore emitera prosleđivao podnosiocima žalbi i time okončavao "postupak" po pritužbama građana.

"U odgovorima je izostao bilo kakav stav ili mišljenje REM-a, ili nalaz stručne službe za nadzor i monitoring u kojoj radi bezmalo 50 ljudi", dodaje se u saopštenju.

NUNS je ukazao i da je "takvim (ne)radom REM samo potvrdio svoju odluku o odustajanju od nadzora nad radom emitera tokom predizbornih kampanja, iako je to jedna od njegovih najvažnijih obaveza".

Podseća se i "da REM nije reagovao u toku predizborne kampanje kada su pojedine televizije sa nacionalnim i regionalnim dozvolama za rad, posebno TV Pink i Studio B, u informativnim emisijama najgrublje kršile predizborna pravila tako što su otvoreno navijale za Vučića, dok su drugi predsednički kandidati izvrgavani ruglu".

"Iz REM-a se proturala laž da postupanje povodom takvih očiglednih kršenja zakona nije njegova obaveza", naveo je NUNS.

To udruženje je podsetilo da u Zakonu o elektronskim medijima jasno stoji da REM, kao samostalno i nezavisno telo, vrši javna ovlašćenja sa ciljem "unapređenja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti, i razvoju slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti".

"U čijem interesu radi aktuelni sastav Saveta REM-a?", zapitao je NUNS.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti