O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Srbi opet pokorili Evropu, Fener prvi put šampion!
22. Maj 2017. godine
Košarkaši Fenerbahčea savladali su Olimpijakos 80:64 i osvojili prvu titulu šampiona Evrope!
Fener je u svom trećem F4, a drugom uzastopnom finalu, doneo prvu titulu prvaka "Starog kontinenta" turskoj košarci!

Najzaslužniji za ovaj istorijski podvig su bili Srbi – svoju devetu titulu prvaka Evrope je kao trener osvojio Željko Obradović, dok su najefikasniji pojedinci Fenera u finalu bili Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić sa po 17 poena!

Predvođen upravo Kalinićem Fener je uspostavio inicijativu od samog starta, poveo 13:6, Olimpijakos je uspevao da prati poenima Printezisa, ali je razlika u korist turskog tima postepeno rasla do 35:25 sredinom drugog kvartala posle serije poena Bogdanovića.

Sredinom trećeg perioda razigrao se Milutinov koji sa nekoliko koševa vraća Olimpijakos u novi egal (46:42), ali je u završnici čertrtine usledila dominacije Judoa u odbrani i napadu, pa centar Fenera dovodi svoj tim do maksimalnih 60:46 pred poslednjih deset minuta.

Datome i Antić trojkama donose turskom timu +18 (68:50) pred poslednjih sedam minuta i definitivno rešavaju meč. Poslednji trzaj Olimpijakosa koji je preko Grina i Printezisa smanjio na 73:58 odbija pomenuti srpski tandem sa po pet poena i stavlja tačku na ovo finale.

Bogdanović je šutirao 4/8 za dva i 3/7 za tri, te imao pet skokova, po asistenciju i ukradenu loptu, dok je Kalinić pogađao 2/2 za dva i 4/6 za tri, te imao po pet uhvaćenih lopti i proigravanja.

Najbolje su ih pratili Luiđi Datome sa 11 poena i šest skokova, te Ekpe Judo sa deset poena, devet sokova, pet blokada i četiri proigravanja.

Olimpijakos je predvodio Kem Birč sa 14 poena bez ijednog skoka, a dvocifren učinak imao je još samo Nikola Milutinov sa deset poena uz četiri uhvaćene lopte, te po asistencijom i ukradenom.

Podbacio je Vasilis Spanulis koji je pogodio tek dva od 12 šuteva iz igre, mada je imao osam asistencija.

Fener kreće snažno, odmah moćno zakucava veseli posle dodavanja Judoa, Printezis i Birč ne uspevaju da odgovore u okršaju centaram a Kalinić pogađa trojku za 5:1.

Birč i Spanulis sa penala vraćaju Olimpijakos u egal, ali Fener nošen fanatičnin navijačima pogađa još dve trojke, preko Kalinića i Diksona za beg na 13:6.

Srbin je nastavio da dominira, opet donosi tri poena Turcima, ovaj put je pogdio iskosa sa desne strane pod faulom Spanulisa, nakon čega je pogodio dodatno slobodno bacanje (16:8).

Međutim, Feneru ova serija ne donosi beg, opet "reaguju" Spanulis trojkom i Birč sa penala pa Grci smanjuju na tri poena razlike.

Međutim, Srbi nisu dozvolili gostima da se potpuno vrate u igru, Kalinić pogađa treću trojku, na koju odmah odgovara Papanikolau, ali Bogdanović postiže koš za 26:18 posle prvog kvartala.

Domaćin ne uspeva da u drugom periodu napravi osetniju razliku, samo što bi Datome ili Nanalidoneli +6, Olimpijakos je uzvraćao koševina Grina i Milutinova.

Sredinom kvartala Fener sjajnom odbranom neutrališe pokušaje Grina i Spanulisa, a Bogdanović sa sedam poena u nizu vraća Turke za prvu dvocifrenu prednost (35:25).

Krajem poluvremena Srbin ulazi u probleme sa faulovima, napravio je čak tri za 14 minuta na parketu, a Olimpijakos ovu "krizu" rivala koristi te mini-serijom Birča i Printezisa (trojka) smanjuje na 37:32, pred poslednjih 40 sekundi.

Nakon što je Dikson poentirao posle tajm-auta, kada su svi pomislili da je Fener odbranio poslednji napad Olimpijakosa, Nanali pravi veliku grešku, bukvalno poklanja loptu Birču koji lako polaže uz zvuk sirene i i smanjuje na 39:34 pred veliki odmor.

Dikson trojkom otvara treći kvartal, odgovara mu odmah Mancaris, Veseli pogađa za +7 za Fener, ali opet trojkom uzvraća Mancaris pa Olimpijakos smanjuje zaostatak na 44:40 u 23. minutu igre.

Grci su nastavili da prate Turke poenima Milutinova i držali priključa do sredine perioda (46:42), kada je usledila serija Fenera sa linije za slobodna bacanja i poenima Judoa i Datomea za novu dvocifrenu razliku na meču.

Olimpijakos je ušao u seriju promašaja, neuspešni su bili Papanikolao, Printezis i Papapetru, što Turci kažnjavaju i trojkom Datomea stižu do maksimalnih 57:44, tri minuta pre kraja četvrtine.

Prvi put u ovoj četvrtini na parket ulazi Bogdanović, najbolji pojedinac Olimpijakosa u 3/4 Milutinov uz podršku Birča prekidaju seriju Fenerbahčea, ali sjajnom blokadom u poslednjoj sekundi nad Papanikolauom, Judo održava dvocifrenu prednost Fenera pred poslednji kvartal 60:48.
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Fener je nastavio u furioznom ritmu s kraja trećeg kvartala, te trojkama Datomea i Antića, te poenima Judoa sa penala povećao prednsot na 68:50 pred poslednjih sedam minuta finala.

Olimpijakos pokušava da se vrati u meč, Printezis i Grin smanjuju na 76:58, ali je to bio samo poslednji trzaj grčkog tima.

Bogdanović i Kalinić kombinuju deset poena za Fener u tom periodu te stavljaju tačku na meč sa maksimalnih 80:61.

Skoro dva minuta pre kraja počelo je slavlje domaćih navijača, da bi tačku na meč stavio Tolupulos trojkom Olimpijakosa za konačnih 80:64 za Fenerbahče.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti