O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Ovim tempom - Srbija će zatvoriti poglavlja za 12 godina"
03. Januar 2018. godine
Nekadašnja potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić vratila se u javni život imenovanjem na poziciju generalne sekretarke Evropskog pokreta u Srbiji.
Ona je u izjavi za Danas rekla da će Srbiji, ako nastavi dosadašnjim tempom, biti potrebno šest godina da otvori sva poglavlja u pregovorima sa EU, a 12 da ih zatvori, pošto je za četiri godine otvorila samo 12, a privremeno zatvorila dva poglavlja.

"Zato je važno ubrzati proces kako bismo do 2023. godine zatvorili sva poglavlja i potpisali ugovor o pristupanju EU, koji bi države članice ratifikovale za godinu i po do dve", rekla je Suzana Grubješić, koja je i bivša potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije.

Navela je da je sve to pod pretpostavkom da EU u februaru izađe sa Strategijom o proširenju u kojoj bi navela 2025. kao godinu mogućeg prijema u članstvo za dve zapadno-balkanske zemlje, koje su najviše odmakle u procesu integracija, Srbiju i Crnu Goru.

Ocenila je da najveću prepreku za to predstavlja dijalog sa Prištinom, koji bi kako kaže, prema nekim scenarijima trebalo da se završi do kraja mandata Federike Mogerini, odnosno do kraja 2019. godine.

Ona je navela da su druga prepreka poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava - pravdu, slobodu i bezbednost.

"Vladavina prava je noseći stub evropskih integracija, a brojanje usvojenih zakona, strategija i akcionih planova više neće imati toliki značaj koliko depolitizacija pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekla je ona.

Dodala je da bi u najboljem scenariju Srbiji trebalo dozvoliti da otvori sva poglavlja za koja je spremna, navodeći da su trenutno spremna tri poglavlja i da očekuje da se otvori više poglavlja nego prethodne godine.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti