O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Istorija - Kim i Mun preskakali granicu
27. April 2018. godine
Kim Džong Un postao je prvi severnokorejski lider koji je kročio u Južnu Koreju od kako je poluostrvo podeljeno ratom iz 1953. godine.
BBC piše da su se “u trenutku punom simbolike“ lider Severne i Južne Koreje Mun Džae In rukovali na granici.

Osim toga, oni ističu da se tokom njihovog susreta dogodio trenutak kada se "cela Severna Južna zaledila“ – dvojica lidera su se rukovala i to na obe strane granice demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.

Građani su potom sa iznenađenjem gledali kako Kim Džong Un poziva južnokorejskog lidera da na trenutak kroči u Severnu Koreju, što je on i učinio, nakon čega su se zajedno vratili u Južnu Koreju, a sve vreme držeći se za ruke.

BBC ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen u inače veoma detaljno isplanirom susretu.

"Nova istorija počinje sada", rekao je lider Severne Koreje, a čak se i našalio rekavši "nadam se da ćete uživati u nudlama koje smo vam doneli".

Kim Džong Un i Mun Džae In susreli su se u u Panmundžon demilitarizovanoj zoni između dve zemlje koje su tehnički i dalje u ratu od te 1953. godine, nakon čega su imali privatni sastanak.

Nije poznato o čemu će sve njih dvojica da postignu dogovor, ali se pretpostavlja da će jedna od glavnih tema biti kontroverzni nuklearni program.

Podsećamo, pre samo nekoliko meseci odnosi između dve Koreje bili su mnogo lošiji, a sada bi dve zemlje mogle da diskutuju o mirovnom sporazumu i nuklearnom naoružanju.

Građanski rat u Koreji iz 1953. godine završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su Severna i Južna Koreja i tehnički i dalje u ratu.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti