O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Srbija je u Luksemburgu otvorila dva nova poglavlja - 33, koji se odnosi na finansijske i budžetske odredbe, i 13 o ribarstvu. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović predvodila je delegaciju Srbije na Osmoj međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.
"To su dva vrlo važna i konkretna poglavlja...Poglavlje 33 će nam omogućiti da u budućnosti na zajednički način učestvujemo u zajedničkom budžetu EU...A radimo i na jačanju administrativnih kapaciteta kako bismo mogli da budemo funkcionalan član EU", rekla je Joksimović na zajedničkoj konferenciji za medije sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.
Ona je naglasila da je Srbija, sa ova dva, ukupno otvorila 14 poglavlja i dva privremeno zatvorila. Dodala je da je jasno da je Srbija u potpunosti posvećena evropskim integracijama.
"Mislim da je jasno da uprkos teškoćama i u EU i u regionu, pokazujemo da želimo da prevaziđemo teret prošlosti i da smo povećeni boljoj budućnosti građana i članstvu u EU", kazala je Joksimović.
Prema njenim rečima, građani mogu da očekuju onaj nivo standarda kakav danas postoji u EU.
Neophodno je da sarađujemo kao partneri i da ispunjavamo svoj deo obaveza, kao i da dobijemo podršku EU u tome, kazala je.
"Svaki mali korak svakako vodi do velikog cilja i u tom smislu gledamo svako poglavlje kao važno", rekla je Joksimović.
Što se tiče poglavlja 13, Joksimović je rekla da je i ono važno, jer je sve više ribnjaka u Srbiji.
"I važno je da regulišemo proizvodnju u ovoj oblasti, da uspostavimo sertifikate i budemo konkurentni na tržištu", kazala je.

Kada je reč o ova dva poglavlja 13 ribarstvo i 33 finansijske i budžetske odredbe EU je, u kasnije saopštenju, navela da je pažljivo razmotrila sadašnje stanje pripreme Srbije i ukazala da Srbija treba da nastavi da ostvaruje napredak u usaglašavanju i primeni pravnih tekovina EU u ovim poglavljima i da ispunjava date odrednice za privremeno zatvaranje tih poglavlja.
EU ukazuje da će sve vreme tokom pregovora posvetiti posebnu pažnju nadzoru toga kako se ostvaruje napredak u usaglašavanju s pravnim tekovinama EU i sa njihovom primenom. Kao odredbe koje treba ispuniti u oblasti ribarstva navodi se da Srbija treba da predstavi akcioni plan koji će osigurati punu usaglašenost s EU zakonima do datuma pridruživanja Uniji, posebno u oblasti organizovanja tržišta, akvakulture, prikupljanja podataka i mera kontrole protiv ilegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribarenja.
Kada je reč o poglavlju 33, finansijske i budžetske odredbe Srbija treba da poveća svoj adminstrativni kapacitet uključujući i koordinacionu strukturu koja tek treba da bude uspostavljena, navodi se u saopštenju. U tu svrhu Srbija treba da usvoji akcioni plan da pripremi i uvede proceduralne propise da osigura da će od trenutka pristupanja Uniji, moći ispravno da izračuna, predvidi, prikupi, plati, kontroliše i podnosi izveštaje Evropskoj uniji o sopstvenim resursima u skladu s pravnim tekovinama Unije.
Na konferenciji je delegaciju Evropske unije predvodila bugarska minsitarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva u ime Bugarske kao predsedavajuće Unijom, a Evropsku komisiju je predvodio komesar za pregovore o proširenju Johanes Han. Srpsku stranu je predvodila minstarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji za novinare komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han istakao je neophodnost nastavka reformi u oblasti vladavine prava i zaštite slobode govora, kao i normalizacije odnosa sa Prištinom.
Otvorena su dva nova poglavlja na temelju principa zasluga, ocenio je Han i pozvao Srbiju da usaglasi svoju viznu politiku sa EU, navodeći da je i o tome razgovarano na današnjoj konferenciji.
Dalji napredak će zavisiti od reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, naveo je Han i podvukao da treba uskladiti ustavne amandmane sa preporukama Venecijanske komisije.
On je ukazao da postoje izazovi i u oblasti slobode govora, kao i da je ministarka Jadranka Joksimović, koja je vodila srpsku delegaciju, dala obećanja da će biti ostvaren napredak u toj oblasti.
Han očekuje da Srbija otvori nova poglavlja za vreme austrijskog predsedavanja Evropskom unijom u drugom delu godine, ali je podvukao da je za to potrebno nastaviti reforme.
Komesar EU je preko Tvitera pozdravio otvaranje dva nova poglavlja i napisao da sa zadovoljstvom očekuje dalji napredak u vladavini prava i prioritetnim oblastima.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti