O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
D.D. i T.T, Srbi uhapšeni na Kosovu zbog špijunaže, rekli su tokom saslušanja pred tužiocem u Gnjilanu da su pokušali da dokumenta iz Opštine Klokot prenesu u Vranje po nalogu Ministarstva nutrašnjih poslova Srbije, prenosi Kossev pisanje prištinskih medija.

Prema informacijama Televizije T7, optuženi su izjavili da su dokumenta prenosili po nalogu MUP-a Srbije, a ne po sopstvenoj želji.

"To nije bila moja želja, već sutradan sam mogao da pošaljem dokumentaciju u Vranje. Prošlo je više od tri meseca i bio sam obavezan da pošaljem dokumentaciju, na zahtev MUP-a, a uputstva sam dobio telefonom, od Odeljenja za obrazovanje. Savetovano mi je da dosije Božidara Dejanovića pošaljem u Vranje", rekli su optuženi pred tužiocem.

Oni su dodali da bi ti dokumenti bili obezbeđeni, a i da je bilo kontrole od strane Srbije.

"Zahtev od strane MUP-a smo dobili 20. marta 2019. godine, dok smo na ovaj zahtev odgovorili 10. jula 2019. godine, znači skoro četiri meseca, bojali smo se i to je bio razlog za odlaganje", rekli su oni.

Prema istim izvorima televizije T7, Inspektorat MUP-a Srbije je posetio školu "Mladen Marković" u Severnoj Mitrovici, gde je T. T. vršilac dužnosti direktora u kojoj su takođe tražili dokumente.

"Inspektor Asić me je nekoliko puta nazvao telefonom i pitao zašto nije poslata tražena dokumentacija, pošto je zahtev MUP-a bio još od 20. marta 2019. godine, tako da više od tri i po meseca mi nismo odgovorili i pretpostavljam da se kontrola inspekcije prosvete u mojoj školi desila upravo iz tog razloga i to je bio zahtev Odeljenja za obrazovanje da se pošalje ova dokumentacija, a to se svakako desilo zbog pritiska MUP-a na Odeljenju obrazovanja u Mitrovici. Inspektor Asić prema informacijama koje imam, komunicirao je i sa D. D. jer on radi u dve škole", rekao je T. T.

Iz Tužilaštva u Gnjilanu su potvrdili da su optuženi posle razgovora pušteni na slobodu redovnom procedurom. Iz Tužilaštva ističu da mora da se proveri da li su dokumenti koje su ovi osumnjičeni imali bili klasifikovani po zakonu.

Dokumentacija koju su imali, a koja je bila namenjena da se šalje u Srbiju, sastojila se od dokumentacije gradonačelnika Klokota, uključujući dve diplome, kolektivne ugovore i poslednju odluku o radnom odnosu, javlja Kossev, navodeći kao izvore Lajmi.net,T7 i RTK2.

Dvojica Srba uhapšena su 10. jula u jutarnjim časovima na prelazu Bela Zemlja. Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su u pitanju direktor OŠ 'Mladen Marković' iz Vitine i direktor Tehničke škole u Vrbovcu.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti