O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Francuski mediji izvestili su o iznenadnom govoru Emanuela Makrona na Kalemegdanu, uzvicima "Živela Francuska" i željama francuskog predsednika da uspostavi dobre osnose dve zemlje. AFP je ocenio da su dvojica predsednika ostala oprezna kada kada su u pitanju vladavina prava i pritisci na medije, pitanja koja zabrinjavaju Brisel.

Francuski predsednik Emanuel Makron koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, postavio je u ponedeljak veče na svom Tviter nalogu fotografiju spomenika francusko-srpskog prijateljsta u Beogradu sa porukom na srpskom i francuskom.

"Na spomeniku, koji je u srcu Beograda napisane su reči: 'Mi volimo Francusku'. To je snaga našeg prijateljstva, isklesana u kamenu. U ime Francuske, došao sam da kažem hvala srpskom narodu", navodi se u Makronovoj poruci.

Francuski predsednik iznenadio je okpljene građane Srbije na Kalemegdanu obraćajući se u na srpskom jeziku i pozivajući ih da budu hrabri i traže dobar kompromis sa Kosovom, prenela je agencija Frans pres u izveštaju o poseti francuskog predsednika Srbiji.

Makron se pred nekoliko hiljada ljudi pred spomenikom francusko-srpskog prijateljstva obratio građanima rekavši na srpskom "Hvala vam na dočeku", dok je iznenađena publika povremeno uz aplauz uzvikivala - Živela Francuska (Vive la France), prenela je agencija.

Frans pres koji je u preneo detalje Makronove posete, podsetio je da je Srbija priredila trijumfalan doček ruskom predsedniku Vladimiru Putinu 17. januara ove fodine.

Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su, kako ocenjuje AFP, ostali oprezni o pitanju vladavine prava i pritiska na medije, što su dva pitanja koja zabrinjavaju Brisel, dok opozicija Vučića optužuje da naginje ka autoritarizmu.

Pariski Mond je u ponedeljak uveče preneo tekst o poseti francuskog predsednika sa naslovom "Makron u Beogradu želi ponovo da pokrene francusko-srpske veze". List je objavio i fotografiju srpskih građana koji mašu srpskim i francuskim zastavama.

Američka agencija AP osrvnula se na dijalog između Beograda i Prištine i evrointegracije tokom posete francuskog predsednik.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti