O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Razlaz u DS? Nova politička opcija na vidiku
20. Novembar 2019. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: Screenshot/B92/Arhiva /// Preneto sa https://www.b92.net/
Beograd -- Opozicioni političari "demokratske i proevropske orijentacije", predstavnici pojedinih NVO stali su iza dokumenta pod nazivom Deklaracija "Za evropsku Srbiju".

Prema saznanjima Tanjuga, ta deklaracija će biti predstavljen u subotu u Beogradu.

Ali, ono što je najviše zaintrigiralo je spisak govornika, koji pokreće pitanje da li je na pomolu još jedan razlaz u Demokratskoj stranci.

Dodatno je te sumnje "podgrejala" poslanica DS, Gordana Čomić na svom Tviter nalogu, upitana da li je praktično reč o novoj političkoj opciji.


gordana comic
@gordanacom
Nova je metodologija evropskog proširenja u raspravi u skoro svim članicama EU
Vlast u Srbiji "glumi" da se ništa ne dešava, zauzeta površnom propagandom ni o čemu i verbalnim nasiljem o svemu i svačemu, a javnost ima pravo da zna činjenice o novoj metodologiji, o tome je i reč 

Branko Klanšček
@BrankoKlanscek
Možete li nam objasniti o kakvoj novoj političkoj opciji se radi?Je li u pitanju neka nova koalicija? @miletic_petar @gordanacom @Natasa_Vucko @djurisic_m @NKonstantinovic @ArisMovsesijan https://mondo.rs/Info/Srbija/amp/a1250943/Srbija-Na-pomolu-nova-politicka-opcija.html …

Naime, o suštini Deklaracije i njenom ključnom cilju - izgradnja društva zasnovanog na demokratskim, ali pre svega evropskim vrednostima - govoriće poslanice Demokratske stranke Gordana Čomić, Nataša Vučković i Vesna Marjanović, poslanik SDS Marko Djurišć i Nenad Konstantinović, funkcioner Nove stranke Aris Movsesijan, kao i zamenik predsednika PSG Petar Miletić.

Iza Deklaracije stali su i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar, kao i predstavnici organizacije Srbija 21, koja je i inicirala Deklaraciju.

Da li je na vidiku nova politička snaga, odnosno stranka - to izvor Tanjuga nije želeo da precizira, ali je definisao njeno mesto na političkoj sceni Srbije: "Aleksandar Vučić već ima antievropsku alternativu u Savezu za Srbiju. Ali, nema proevropsku opoziciju, a to će biti oni koji su okupljeni oko Deklaracije", rekao je taj izvor.

Ključna razlika izmedju Đilasovog Saveza za Srbiju i onih koji će se okupiti oko Deklaracije je, kaže isti izvor, odnos prema Kosovu i Metohiji.

"Mi smatramo da je rešenje kosovskog pitanja apsolutno najvažnije pitanje, kako bi Srbija, kada ga reši, nastavila evropske integracije. Stav Saveza za Srbiju je - 'nećemo da rešavamo KiM, da Srbija ne bi nastavljala put ka Evropskoj uniji'", kaže izvor Tanjuga.

U dokumentu o kojem je reč navodi se, pored ostalog, da se "svaka relativizacija važnosti evropskih integracija smatra ugrožavanjem nacionalnih interesa".

"Zaustavljanje, usporavanje, ili produžavanje evropskih integracija, iz unutrašnjih ili medjunarodnih razloga, bio bi trijumf neprijatelja Srbije - neprijatelja demokratije, protivnika reformi, zagovornika nerešenih problema u regionu...", piše u Deklaraciji, u koju je Tanjug imao uvid.

Potpisnici veruju da je vreme za rešavanje svih "nerešenih pitanja u regionu zato što svako dalje odlaganje, posebno kroz održavanje stanja 'zamrznutog konflikta', samo još više doprinosi odlaganju našeg suočavanja s realnošću i okretanja razvoju i budućnosti".

Uvereni smo, navode inicijatori u dokumentu, da Srbija može stati u red uređenih, modernih i razvijenih država "samo ako postane punopravna članica Evropske unije, sa demokratskim unutrašnjim uredjenjem, odgovornim i transparentnim institucijama i ekonomskim i društvenim odnosima postavljenim na evropskim principima, ljudskim pravima i dostignućima".

Inicijatori okupljanja oko Deklaracije nisu hteli da odgovore na pitanje da li će svoju politiku kandidovati za izjašnjavanje građana na izborima.

Smatraju, kaže izvor, da je suština u Deklaraciji i ističu da su, kako je navedeno u dokumentu, "rešeni da s drugima, na javnoj sceni Srbije, šire i jačaju vrednosti i uverenja koja su ih okupila".
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti