O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Testiranje više nema smisla"; "A kad dođe sezona gripa..."
30. Jul 2020. godine
IZVOR: INDEX.HR /// Foto: Tom Pennington/Getty images/Stuff
Američki miliajarder Bil Gejts itjavio da je većina testiranja na koronavirus u SAD-u "neupotrebljiva" jer treba previše vremena da se dobiju rezultati.

To onemogućava ljudima da se na vreme samoizoluju u slučaju da su pozitivni na covid-19.

Ta izjava Gejtsa je svojevrstan odgovor američkom predsedniku Donaldu Trampu, koji već danima insistira na tome da se u SAD sprovodi veliki broj testiranja.

"Trenutno se u proseku na rezultate čeka više od tri dana, ponekad i sedam. Nitko ne bi trebalo da platiti ni jedan dolar za takvo testiranje. To je suludo", rekao je Gates u ponejeljak u intervjuu za CNBC.

Laboratorije širom SAD bore se s povećanjem broja zaraženih i velikom količinom uzoraka. Rezultati testiranja dolaze tek nakon nekoliko dana, ponekad i nedelju dana ili duže. Pacijenti s najvišim prioritetom (hospitalizirani pacijenti, zdravstveni radnici, bolesnici u bolnicama itd.) prosečno dobijaju rezultate za više od dva dana.

Molekularno, odnosno PCR testiranje najpouzdanije je na tržištu, ali i najviše izloženo slabostima u lancu dostave, navodi dalje Index.

Kompanija "Kvest dijagnostiks", jedan od najvećih proizvođača PCR testova na kovid-19 u SAD-u, upozorila je u ponedeljak da se u poslednjih nekoliko sedmica sve duže čeka na rezultate testiranja.

Kompanija "LabKorp", drugi veliki proizvođač dijagnostičkih testova, saopštila je u utorak da joj treba dva do tri dana kako bi obradila uzorke pacijenata. Izvršni direktor Adam Schechter kazao je da kompanija radi na povećanju kapaciteta za testiranje jer uskoro dolazi hladnije razdoblje i sezona gripa.

"Kada dođe sezona gripe, testiranje na kovid-19 biće još problematičnije", rekao je i dodao da će poslodavcima, bolnicama i univerzitetima biti teško da razluče radi li se o gripi ili kovidu-19 te da će dijagnostički testovi postati još važniji.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti