O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Manja vlada nakon rekonstrukcije?
26. Jul 2013. godine
Beograd -- Saga o rekonstrukciji Vlade Srbije bliži se raspletu koji se očekuje sutra kada bi trebalo da se zna koji ministri će biti smenjeni i da li će vlada biti manja.
Za razliku od SNS-a i SPS-a koji gotovo mesec dana daju načelne izjave o temeljnoj i suštinskoj rekonstrukciji promenom kadrova i programskih ciljeva Vlade Srbije, najkonkretniji predlog je dao URS koji nudi da se vlada sa sadašnjih 19 smanji na 15 članova. Taj predlog je na jučerašnjem sastanku izneo Mlađan Dinkić.

URS je u tom slučaju spreman da se odrekne jednog ministra. 

"Dinkić je u ime URS predložio da vlada bude manja i što operativnija, sa najviše 15 članova. Manja vlada omogućila bi i manje troškove i brže rešavanje nagomilanih problema. U takvoj vladi bi i URS imali jednog člana manje, odnosno dva umesto tri ministra, a isto bi važilo i za sve ostale koalicione partnere", izjavio je portparol URS Marko Selaković. 

Stranka Mlađana Dinkića je koalicionim partnerima u vladi predložila da vlada posle rekonstrukcije bude manja i operativnija, da ima najviše 15 čanova, a da u resorima koji su ključni za dalji napredak Srbije partneri zajednički učestvuju u radu tj da se uvede novi timski rad u resorima finansija i privrede, poljoprivrede, energetike, saobraćaja, građevinarstva, telekomunikacija, rada, zapošljavanja, socijalne zaštite i evropskih integracija

Odgovor na ove predloge očekuje se tokom dana nakon sastanka predsedništva SPS-a i GO SNS-a. 

Sadašnja Vlada Srbije ima ukupno 19 članova.

Goati o rekonstrukciji - kozmetička ili suštinska

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati ne isključuje ni mogućnost da promene u vladi budu "male i kozmetičke" u kom slučaju bi, kako kaže, to značilo neuspeh za SNS čiji je lider Aleksandar Vučić glavni protagonista rekonstrukcije. 

"Jedna varijanta je mala kozmetička promena i to bi bilo veliko razočarenje i veliki minus za ključnu stranku SNS i njenog lidera", rekao je on. 

U slučaju velikih promena u vladi lideri manjih stranaka će se suočiti sa nezadovoljstvom onih koji su lišeni vlasti i koji imaju podršku unutar stranaka. 

"Kada ljude sa podrškom unutar partije lišite vlasti tu lako sporovi prerastaju u rascepe. To su situacije kada se promene dešavaju bez izbora", rekao je Goati. 

Govoreći o radu vladajuće koalicije, Goati je rekao da je aktuelna Vlada Srbije nastavila praksu da se na ključne pozicije u državnoj upravi postavljaju ljudi bez bilo kakvih profesionalnih kriterijuma. 

"Apsolutno je deprofesionalizovana javna uprava. I prethodne vlade su to činile, a ova je nastavila u tom pravcu. Postavili su diletante na ključna mesta", rekao je Goati i dodao da taj problem sada neće moći da se reši godinama.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Foto: B92/Beta
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti