O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Amerikanci će poručiti Vučiću..."
25. Avgust 2020. godine
IZVOR: BETA
Vašington -- SAD žele sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova i to će pokušati da postignu na sastanku 4. septembra.

To je za Glas Amerike ocenio profesor na Londonskoj školi ekonomije (LSE) Džejms Ker Lindzi, koji je istakao da zbog toga očekuje veliki pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ker Lindzi smatra da je ponovni pokušaj SAD da posreduju u dogovoru posledica predizborne kampanje u Americi, ali da Srbija treba da iskoristi američki angažman, jer evropska ponuda za Kosovo možda neće biti ista.

On smatra da ima nekoliko razloga za organizovanje sastanka u Beloj kući koji su medjusobno povezani, a kako je objasnio, Tramp želi da pokaže javnosti neki veliki uspeh na medjunarodnoj sceni dva i po meseca pred izbore, uz sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela za koji je Vašington preuzeo zasluge, što i jeste bio diplomatski uspeh.

Rekao je da mu se čini da bi SAD želele veliki politički dogovor a ne razgovore o ekonomiji što želi Beograd. Ekonomski sporazum bi ostavio američke birače ravnodušnim dok bi veliki politički dogovor bio poruka da na Balkanu postoji problem i da je rešen pod liderstvom SAD, da je Amerika postigla veliki sporazum koji Evropa nije mogla i da je to je nešto što je Tramu potrebno.

On je rekao da može da se desi da Tramp prihvati i ekonomski sporazum jer je bolje išta nego ništa, ali da bi Amerikanci voleli da se postigne sveobuhvatni sporazum, nešto konačno.

"Amerikanci će poručiti predsedniku Vučiću da je u najjačoj poziciji ikada, da je sada idealan trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum sa Kosovom i da će mu biti zahvalni ako to uradi. I zato mislim da će biti veliki pritisak na njega. On odlazi da razgovara o ekonomiji, ali mu možda kažu - hajde da potpišemo i taj veliki sporazum dok si ovde", rekao je Ker Lindzi.

Po njegovim rečima Beograd je u snažnoj poziciji, ali priznanje Kosova je konačni cilj, i to je realnost i svako ko ozbiljno gleda na to zna da nema alternative.

"I to je teška poruka. Srbija je do sada, iskreno rečeno, igrala veoma pametno diplomatski, uspevala je da spreči prijem Kosova u UN. Beograd ulazi u ove pregovore sa snažne pozicije, ali to ne znači da može da preokrene situaciju i postigne dogovor kojim se Kosovu dozvoljava autonomija", rekao je Ker Lindizi.

Po njegovom mišljenju poruka i Evropljana i Amerikanaca je da je Srbija uspela da spreči Kosovo da bude međunarodno priznato, i to je dobro za nju, ali problem i dalje postoji.

"Sada ste u najboljoj mogućoj poziciji da postignete dogovor koji je dobar i za vas...To nije popularan potez, ali sada je pravi trenutak. Alternativa je da se to odloži za narednih pet godina kada ste blizu članstva u EU i tada će Srbija da bira da li će priznati Kosovo ili ne. Bolje je da se dogovor postigne sada, a da se narednih pet godina koncentrišete na pristupanje EU. Verujem da će to biti poruka Srbiji", rekao je britanski profesor.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti