O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Sa DFC-om o pet tema uključujući i infrastrukturu, priorite...
23. Septembar 2020. godine
IZVOR: RTS /// Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Beograd -- Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da nikada ovako jaka delegacija SAD nije posetila Srbiju i da je sada sve na nama.

Ona je za RTS navela da se razgovaralo o pet tema i da je dolazak DFC-a jasan signal koliko je Srbija stabilna zemlja.

Juče je pre sastanka, navodi, Adam Boler rekao da je Srbija u poslednjih sedam godina uspela da ojača svoju ekonomiju i privatni sektor tako da danas postoji atmosfera i sredina u koju DFC može da dođe i investira.

"To je jasan signal koliko je Srbija jača i stabilnija i na tome se radilo sedam godina. Sada je sve na nama, a to je koliko brzo će naša preduzeća biti spremna i imati ideje", napominje Brnabićeva.

O pet tema sa DFC-om

Razgovaralo se, kaže, o pet tema, najpre o infrastrukturnim projektima gde imamo projekte vrednosti četiri milijarde evra, od koji je prioritetan auto-put mira.

"Razgovaramo sa DFC-om za Pločnik-Merdare i prugu Niš-Kuršumlija-Prilužje-Priština. Tu je i garantna šema za mala i srednja preduzeća, Tu bi DFC obezbedio jednu milijardu dolara kredita. Sa naše strane mi bi pokrili ovaj rizik prvog gubitka. Izračunali smo da bismo imali mnogo veću korist od tih milijardu dolara kredita koji bi obezbedio DFC", navodi premijerka.

Treća oblast je, dodaje, sve ono što se tiče inicijative Mini-šengen, a četvrta tema bili su uslovi za razvoj privrede.

"Imamo u oblasti poljoprivrede podršku ženskom preduzetništvu i mladim poljoprivrednicima. Sada sa prisustvom DFC-a imamo pristup neograničenim sredstvima. Koliko ćemo iskoristiti je do nas i do naših projekata", kaže premijerka.

Na jučerašnjem sastanku uglavnom je, napominje, bilo reči o ekonomskim tačkama.

"I ambasador Grenel je na samom sastanku pomenuo. Rekao je da je predsednik Tramp rekao kada ga je postavio za secijalnog izaslanika, da razmišlja drugačije i da razmišlja o ekonomskoj normalizaciji. To je prilično u skladu sa onim što se predsednik Vučić trudio svih prethodnih godina. Dajte da razgovaramo kako ljudi žive, kakve su ima plate, kakve su im škole za decu, pa ćemo onda možda da stvorimo uslove i da razgovaramo na neki drugačiji način i o politici", ukazuje Brnabićeva.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti