O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Na ulicama pripadnici Kobri i vojska, nisu uhapšeni svi napa...
03. Novembar 2020. godine
IZVOR: B92, TANJUG /// Foto: Tanjug/Photo/Ronald Zak/AP
Nakon niza napada koji su juče u Beču izvedeni i u kojima ima, do sada, četvoro stradalih, i 17 povređenih.

Prema njegovim rečima, terorista koji je ubijen juče u Beču bio je teško naoružan i nosio je pojas sa eksplozivom. "Imali smo napad juče uveče najmanje jednog islamskog teroriste", rekao je on i potvrdio sumnje. "Ubijeni napadač je simpatizer Islamske države".

"Ovo je najteži dan po Austriju poslednjih godina. Suočeni smo sa terorističkim napadom, razmera sa kakvim se Austrija dosad nije susrela", rekao je još Nehamer.

On je ukazao da su specijalne jedinice policije uspele da eliminišu jednog teško naoružanog teroristu, kao i da je, prema poslednjim saznanjima, najmanje još jedan napadač u bekstvu. S tim u vezi, apelovao je na građane da, ako je to moguće, ne napuštaju svoj dom, izuzev ako postoje poslovni razlozi.

"Izbegavajte centar grada", podvukao je Nehamer.

Nehamer je teroristima poručio da "mora biti jasno - ko napadne jednog od nas, napada sve nas".

Generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf ukazao je da u akciji učestvuje 50 pripadnika specijalnih jedinica Kobre, 100 pripadnika jedinice Vega, kao i veliki broj drugih jedinica policije, ali i specijalisti Službe za borbu protiv terorizma.

Ukazao je da je policija zatvorila centra grada i da pojačano kontroliše sve, u saglasnosti sa međunarodnim partnerima, na granicama Austrije.

13:14
Državni vrh Austrije odao počast žrtvama napada u Beču
Državni vrh Austrije položio je danas posle podne vence na mestu na kojem je ubijeno više osoba tokom sinoćnjeg terorističkog napada u Beču. Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, šefovi parlamentarnih klubova, ali i predsednik Jevrejske zajednice u Austriji Oskar Dojč odali su počast žrtvama jučerašnjeg napada. Državni vrh Austrije kretao se u koloni automobila ispred sedišta vlade i predsednika, pa sve do mesta polaganja venaca. Dok su predsednik i kancelar položili vence, ostali političari položili su cveće na trgu nadomak sinagoge.

13:01
Ambasador BiH: Grad je neprepoznatljiv
Beč je osvanuo kao neprepoznatljiv grad posle terorističkog napada, rekao je ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić. Puste ulice i strah građana u vazduhu slute da više ništa neće biti isto u glavnom gradu Austrije rekao je Kozarić za sarajevski portal Klix.

12:28
Momci spasili ženu i policajca
Snimak dvojice momaka za koje mediji pišu da su MMA borci, a koji su priskočili u pomoć ženi i policajcu tokom napada u Beču objavljen je na društvenim mrežama. Kako mediji pišu, u pitanju su akail Ozen i Redžep Gultekin. Na snimku se čuje kako Ozen viče na turskom "u zaklon", dok su pokušavali da se sklone iza betonskog ulaza u metro dok su meci leteli oko njihovih glava.

12:22
Rusija za udruživanje
Rusija podržava udruživanje snaga u borbi protiv terorističke pretnje kako bi postigla najefikasniji rezultat, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Na pitanje kako Moskva može da pomogne Evropi da se suprotstavi međunarodnom terorizmu, Zaharova je istakla da Rusija već dugi niz godina pokreće ovu temu na mnogim multilateralnim forumima i da to i dalje čini, preneo je TAS S.

12:00
Belgija u strahu od napada
Belgijske vlasti podigle su nivo bezbednosti u jevrejskoj četvrti u Antevrpenu nakon napada koji se sinoć dogodio u blizini sinagoge u Beču.
Prošle nedelje, nakon napada u Francuskoj, belgijska vlada je odlučila da zadrži postojeći nivo opasnosti od terorističkog napada na teritoriji cele zemlje na drugom od četiri stepena što predstavlja ”prosečan opšti rizik od napada”.

11:38
S. Makedoniji stigao zahtev za saradnju sa austrijskom policijom
Austrijska policija je preko Europola dostavila zahtev policiji u Severnoj Makedoniji za saradnju i informacije u vezi terorističkog napada u Beču u kojem je jedan od napadača poreklom iz Tetova, saopštio je makedonski MUP.

11:28
Saučešće Selakovića
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas saučešće građanima Austrije i ministru spoljnih poslova te države Aleksanderu Šalenbergu zbog terorističkog napada u Beču, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Terorizam je jedan od glavnih međunarodnih izazova, i zato zajedno moramo da se borimo protiv tog zla", rekao je Selaković.

On je poručio će Srbija u "ovim teškim danima" biti uz Austriju i dodao da se nada da će organizatori "tog gnusnog terorističkog čina biti privedeni pravdi".

11:27
Ambasador Srbije: Nema povređenih Srba
Ambasador Srbije u Beču za TV Prva izjavio da vojska naoružana dugim cevima patrolira ulicama, kao i da među povređenima u Beču nema Srba.

11:02
Kurc: Ovo nije rat hrišćana i muslimana
Na Tviteru se oglasio austrijski kancelar Sebastijan Kurc. On je objavio da u pitanju nije rat između hrišćana i muslimana ili Austrijanaca i migranata već onih koji žele mir i onih koji žele rat. Objavio je da će se minutom ćutanja u podne odati počast žrtvama napada u Beču.
10:58

10:03
Nemačka kontroliše granice
Nemačka donela odluku da se hitno pojača kontrola na granicama sa Austrijom.

09:58
Trodnevna žalost
Austrijska vlada donela odluku o trodnevnoj nacionalnoj žalosti zbog terorističkog napada u Beču.

09:19
Iza napada u Beču stoji Albanac iz Severne Makedonije?
Dok austrijske vlaste ćute o identitetu ubijenog napadača koji je sinoć izvršio teroristički napad u Beču, glavni i odgovorni urednik bečkog magazina "Falter" Florian Klenk tvrdi da se radi o mladom Bečliji albanskog porekla iz Severne Makedonije.


08:37
Nemačka kancelarka šokirana
Nemačka kancelarka Angela Merkel šokirana je terorističkim napadima u Beču i ističe da je Nemačka čvrsto uz Austriju u borbi protiv islamskog terorizma.


08:13
Novi podaci: Povređeno 17 osoba
Broj osoba koje su povređene u terorističkom napadu u Beču porastao je na 17. Tokom noći bilo je reči da je 15 osoba prevezeno u bečke bolnice sa povredama iz vatrenog oružja i da je sedam sa teškim povredama.

08:04
Četvrta
Broj osoba koje su poginule povećao se jutros na četiri. Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jedna žena starosti između 40 i 50 godina preminula je jutros na klinici u 16. bečkom okrugu. Teroristički napad tako je koštao života dve žene i dva muškarca. Takođe, ubijen je i jedan terorista.

08:01
Austrijska policija sprovodi pretres više stanova. Uhapšeno više osoba. Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je jutros da je sproveden pretres više stanova iz okruženja ubijenog napadača. Takođe, kako je rečeno agenciji APA, više osoba je uhapšeno.


07:55
Život se vraća u normalu, ali uz primetan strah
Jutros se život oprezno vraća u normalu, ali među građanima vlada strah. "Jasno se vidi da vlada strah. Mnogi ljudi su uplašeni i posle ovoga nije uopšte prijatno izaći iz kuće", rekao je za Tanjug Bečlija srpskog porekla Saša Božinović. Božinović, koji je jutros od pet sati počeo da radi, kaže da se oseća napetost i neverica šta se dogodilo. Preneo je da su počele polako da se pune ulice Beča ljudima koji odlaze na posao.

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti