O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
„Mediji“ – ključna reč prvih razgovora srpske opozicije sa e...
06. Maj 2021. godine
Autor:Petar Gajić /// Foto: N1
Dijalog o izbornim uslovima konačno je stigao do ključnog pitanja - šta to traži onaj deo opozicije koji je bojkotovao prethodne izbore, uz nekoliko stranaka koje su se u međuvremenu pridružile tom bloku? Dve grupacije opozicionih partija razgovarale su sa evropskim posrednicima, a sutra će još dve. Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je za N1 da je ključni zahtev pristup opozicije medijima, te da su evropski posrednici pokazali razumevanje.

Smena celog Regulatornog tela za elektronske medije, promene u RTS-u i uspostavljanje poverenika u javnim preduzećima koji bi sprečili ucenjivanje zaposlenih da glasaju za vlast – ukratko su zahtevi grupacije koju su pred evropskom četvorkom predstavljali predsednik SSP-a Dragan Đilas, DS-a Zoran Lutovac, Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, PSG-a Pavle Grbović, uz Đorđa Pavićevića predstavnika Ne davimo Beograd i Janka Veselinovića iz Pokreta za preokret.

Đilas za N1 kaže da su izašli sa konstruktivnim zahtevima šta misle da treba da se promeni, pre svega u medijima, a zatim i po pitanju pritiska na birače.

„Naš zahtev je i da se dodeli još jedna slobodna frekvencija koja postoji, televiziji koja bi se profesionalno bavila svojim poslom. Izneli smo puno konkretnih primera šta se dešava ljudima koji drugačije misle, kako prolaze širom Srbije, sa fotografijama, sa podacima u zastupljenosti u medijima, i svega onoga što je konkretan osnov, a zbog čega smo došli do toga da mora nešto da se promeni da bi opozicija mogla da učestvuje na sledećim parlamentarnim izborima“, objašnjava on.

Druga grupacija opozicionih stranaka okupljena oko bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića svoje zahteve je dodatno pojednostavila.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesjan poručuje da imaju „tri osnovna zahteva“ – „sloboda medija, sloboda medija i sloboda medija“.

Tadić ističe da je osnovni problem to što se ni postojeći zakoni ne primenjuju u praksi.

„Mi smo pošli od toga, još jednom ponavljam, da treba napraviti male korekcije u postojećem sistemu koji, kada bi se primenjivao, obezbedio bi demokratske okolnosti za izbore u Srbiji. Problem je u tome što se ne primenjuje. Kada vlast kaže – mi imamo zakonodavstvo iz vaših vremana – da, ali ga ne primenjujete“, podseća bivši predsednik Republike.

Malo toga znamo o razgovorima koji se dešavaju iza zatvorenih vrata, gde je javnost potpuno isključena i dolazimo do ne tako optimističnih očekivanja kad su u pitanju pregovori vlasti i opozicije, kaže za N1 programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

„Ja sam već rekao da je vrlo zbunjujuće što imamo bar dva, ako ne i tri koloseka na kojima se vode pregovori. Pa, i taj treći gde Vlada već u pozadini pravi pravni okvir za rezultate dijaloga, a dijalog tek treba da usledi“, ukazuje on.

Na istom mestu, u kancelariji EU u Beogradu sutra će biti najpre grupa oko Narodne stranke Vuka Jeremića, u kojoj je i Pokret slobodna Srbija. Narodna stranka je već upozorila da opozicija mora biti spremna i na drugi bojkot ukoliko ne bude poboljšanja izbornih uslova.

Sutra će i Dveri doći na razgovor sa izvestipcem EP Vladimirom Bilčikom poslanicom iz Slovenije Tanjom Fajon i dvojicom iskusnih bivših evroposlanika Flekenštajnom i Kukanom, dok bi već u petak Evropska četvorka trebalo da ponovo razgovara sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem koji kaže i da se neke opozicione partije žale na evroparlamentarce, odnosno da imaju primedbe na dinamiku priprema za dijalog.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti