O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Odobrena upotreba vakcine Pfizer/BioNTech za decu od 12 do 1...
11. Maj 2021. godine
Autor:Hina /// Foto: Tanjug / AP, Ted S. Warren
Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu vakcine Pfizer i BioNTech protiv koronavirusa za decu od 12 do 15 godina.

FDA je objavila da je odlukom o spuštanju starosne granice u program vakcinacije uključila milione dece. Pfizer/BioNTech je prva vakcina protiv kovid-19 koja je u SAD odobrena za hitno korišćenje za tu starosnu grupu, što se smatra važnim korakom prema bezbednom povratku dece u škole.

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je od saveznih država da odmah omoguće vakcine za mlade adolescente.

„Današnja odluka dopušta zaštitu mlađih populacija od zaraze koronavirusom, što nas približava povratku u normalnost i kraju pandemije. Roditelji i staratelji dece mogu biti uvereni da je agencija sprovela rigoroznu i detaljnu proveru svih dostupnih podataka, kao što smo učinili u slučajevima ostalih odobrenja za hitnu uporabu vakcina protiv kovid-19“, kazala je v.d. predsednice FDA Dženet Vudkok

Većina dece koja se zaraze koronavirusom razvije blage simptome ili ih uopšte nema. Međutim, deca nisu u potpunosti izvan rizika da teško obole od zaraze i mogu širiti zarazu.

Do nedelje je u SAD gotovo 46 odsto stanovništva vakcinisano barem jednom dozom vakcine protiv koronavirusa. Međutim, tempo vakcinacije je usporio od kada je sredinom aprila zabeležen najveći broj od više od 3,3 miliona doza nedeljno, a taj se broj početkom maja smanjio na 2,1 milion.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti