O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Preminuo novinar Velja Pavlović
03. Februar 2022. godine
Autor:nova.rs /// Foto: You tube/RTS 3 - Zvanični kanalPrintscree
Poznati novinar, autor kultnih emisija „Nivo 23“, „Duhovnici“ i "Nezaštićeni svedok" Velja Pavlović, preminuo je večeras u 69. godini, saznaje Nova.rs.

Velja Pavlović je  rođen 17. juna 1953. godine u Beogradu.

Više od četrdeset godina bio je u novinarstvu. Od 1978. radio je na Studiju B. Od 1983. je bio urednik kulturnog programa Radio Studija B. Bio je i prvi urednik TV programa Studija B, zabranjenog policijskom akcijom posle 45 minuta emitovanja, 28. marta 1990.

Petog oktobra 2000. godine, sa demonstrantima nasilno upada u prostorije Studija B i objavljuje vesti o padu Miloševićevog režima. Do ranih jutarnjih sati sledećeg dana uređuje i vodi karnevalski TV program posvećen ovom istorijskom danu.

Bio je i redovni saradnik kulturne rubrike dnevnog lista Politika (1986–1987), urednik kulturnog programa Televizije Politika (1995–1996), objavljivao je u mnogim magazinima i časopisima, kao što su Ilustrovana politika, Nin, Vreme, Magazin IQ, Monitor, Rok, Politikin zabavnik, Probisvet, Pravoslavlje.

Dobitnik je i nagrade Narodnog muzeja u Beogradu (1987) i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (1991).

Deo njegovog serijala „Duhovnici“ 1994. godine objavljen je na DVD-ju.

Napisao je i knjigu „Nivo 23“ od kultne emisije „Nivo 23“.

Pavlovićievi gosti, između ostalih, bili su i akademik Vladeta Jerotić, dramski pisac Aca Popović, Cile Marinković, Predrag Ejdus, Svetislav Basara, Irfan Mensur i drugi.

Kako se navodi, razgovori sa eminentnim gostima vođeni burnih devedesetih, predstavljaju izvanrednu sliku vremena, podsećajući nas i na neke druge koji više nisu među nama, prenosi Nova.rs.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti