O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Pakslovid - lečenje kratko, moćan i protiv omikrona: Kome je...
09. Februar 2022. godine
IZVOR: B92 /// Foto:EPA/YONHAP
Podsećamo, u Srbiju je danas stigao čuveni Fajzerov lek Pakslovid za koji se tvrdi da ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija. Međutim, ko sme da ga koristi i kome je namenjen?

Ažurirani rezultati kompanije Fajzer za eksperimentalni tretman za koronavirus pokazali su da smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 odsto ako se daje odraslim osobama sa visokim rizikom u roku od nekoliko dana od prvih simptoma.

Fajzerov Pakslovid, antivirusni lek protiv kovida, odobren je za ljude koji imaju stanja koja povećavaju rizik od hospitalizacije i smrti, kao što su bolesti srca i dijabetes.

Ali čini se da bi lek u antivirusnom koktelu mogao da izazove teške i po život opasne interakcije sa lekovima koji se široko koriste, kao što su statini, razređivači krvi i neki antidepresivi.

Takođe se ne preporučuje osobama sa teškim oboljenjem bubrega ili jetre, prenosi NBC News.

Farmaceuti naglašavaju da se mnoge interakcije lekova mogu kontrolisati i da ne bi trebalo da sprečavaju upotrebu pakslovida. Dobro je što lekari već imaju iskustva sa upotrebom ritonavira kod pacijenata sa sidom.

Lečenje pakslovidom je kratko, počinje u roku od pet dana od pojave simptoma, ima 30 tableta i uzima se tri puta dnevno, pa se stručnjaci nadaju da je rizik od interakcije sa drugim lekovima nizak.

Paxlovid kombinuje novi antivirusni lek pod nazivom nirmatrelvir i stariji koji se zove ritonavir. Nakon mesec dana praćenja, studija je otkrila pet hospitalizacija i nijedan smrtni slučaj među 697 ljudi koji su primili lek u prva tri dana od pojave simptoma.

U kompaniji kažu da očekuju da lek zadrži efikasnost i protiv varijanti kao što je omikron i čini se da to čini i u laboratorijskim testovima, jer lek blokira enzim uključen u replikaciju virusa.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti