O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bocan Harčenko: EU tera Srbiju da uvede sankcije, a najveći ...
17. Jun 2022. godine
Autor:N1 Beograd /// Foto: Tanjug / Rade Prelić
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan Harčenko, u emisiji "Iza vesti" na N1 rekao je da ne vidi da Beograd suštinski menja svoj odnos prema Moskvi i istakao da Evropska unija tera Srbiju da uvede sankcije, dok sama ostaje najveći međunarodni ekonomski partner Rusije.


Govoreći o srpsko-ruskim odnosima, ambasador Rusije je rekao da se oni suštinski ne menjaju i pored nekih preduzetih koraka od strane Srbije, poput glasanja za rezoluciju Ujedinjenih nacija protiv invazije na Ukrajinu.

„Neki koraci su nas razočarali, mislim na rezoluciju u UN. Čuvajući prijateljski odnos, tražimo i razumemo stvarni razlog zašto“, kazao je Bocan Harčenko i dodao da je potez Beograda bio posledica pritiska sa Zapada.

„Glupo bi bili reći da nam je sve jedno. Jesmo razočarani, ali odlično razumemo razlog zašto je Srbija morala da glasa na takav način. Zbog neverovatnog pritiska Zapada izvan svakih razumljivih granica. Primorana je“, napominje gost emisije „Iza vesti“.

Dodaje da Srbija od Rusije nikada nije trpela pritiske, a kao pritisak ne vidi ni svoju izjavu da bi uvođenje sankcija proizvelo štetu u ekonomskoj i socijalnoj sferi. Bocan Harčenko objašnjava da bi bila "budalaština i glupo" reći da bi sankcije ostale bez ikakve štete i da je to realnost, a ne poruka.

Ambasador je srpsko-ruske odnose ocenio osmicom na skali od jedan do 10, uz napomenu da uvek može bolje, ali da je i osam odlično. On je odbacio mogućnost da je u pitanju odnos velike sile prema maloj državi, navodeći da je u pitanju prijateljstvo dve zemlje.

"Mi nikada u izgradnji nekih odnosa, kamoli sa prijateljskom zemljom, ne polazimo od toga da smo velika sila i da moramo da gradimo odnos na takav način... Ali prijateljstvo se gradi na osnovu uzajamnih interesa i poštovanjem uzajamnih interesa. Onda je sve ovo prisno povezano", istakao je Bocan Harčenko.

Poseta Lavrova sprečena "izvan"
Govoreći o poseti Sergeja Lavrova Beogradu, koja nije realizovana jer ruski ministar nije mogao da doleti, Bocan Harčenko kaže da bi za Srbiju bilo još bolje da je Lavrov došao.

"Ova poseta bi pojačala položaj Srbije. To bi bila odlična mogućnost rasrave oko najznačajnijih projekata naše saradnje. Lavrov bi dobio mogućnost neposredno odavde da kaže naš stav oko Kosova i Republike Srpske. I Rusiji i Srbiji su oduzeli ovu mogućnost", rekao je ruski ambasador.

Dodao je da je poseta sprečena od "izvan" i da "njima nije stalo da Srbija vodi i realizuje samostalnu spoljnu politiku".

"Da li možete zamisliti da bi neko iz Rusije rekao da je poseta Šolca ili bilo koga šteta za naše odnose? Nemoguće je zamisliti takvu izjavu", napominje Bocan Harčenko.

On isitiče da Rusija nema ništa protiv evropskog puta Srbije ako je to njen nacionalni interes, iako je, kako kaže, sada "teško reći da je EU jedna prijateljska institucija".

Bocan Harčenko objašnjava da je Srbija izuzetak u odnosu na članice i kandidate za ulazak u EU, jer "dok vodi pregovore s Briselom pazi na svoj nacionalni interes, uključujući i odnose sa Rusijom". "Srbija ima dosledan i čvrst stav da ne prihvata sankcije Rrusiji", istakao je Bocan Harčenko.

Upitan o odnosu Rusije prema Kosovu i izjavu predsednika Vladimira Putina, ambasador navodi da je Putin u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom spomenuo odluku Međunarodnog suda pravde kako bi još jednom ukazao na dupli standard Zapada.

Upitan zašto Rusija neprizna Kosovo, Bocan Harčenko odgovara da je Moskvi najvažniji stav Beograda i da bi priznanje Kosova bilo suprotno Rezoluciji 1244.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti