O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Počinje primena dogovora o dokumentima, ponovo leci u Kosovs...
01. Septembar 2022. godine
Autor:Beta, N1 Beograd /// Foto: N1
Na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova od danas bi trebalo da se primenjuje dogovor o ličnim dokumentima po kojem će Srbi sa Kosova i Metohije moći i dalje da putuju sa srpskim ličnim dokumentima, dok će Beograd ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za vlasnike ličnih karata koje su izdale prištinske vlasti.


Na punktovima koji se nalaze na administrativnim prelazima postavljeni su „disklejmeri“, odnosno obaveštenja u kojima na srpskom i engleskom jeziku piše da je korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština omogućeno iz „praktičnih razloga“, odnosno slobode kretanja, i da se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti kao pristanak Beograda na odstupanje od rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Istovremeno, u severnom delu Kosovske Mitrovice su se pojavili leci na kojima piše „Nema predaje! KiM ostaje!“ uz registarsku oznaku BG 1244-UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije kako je u pitanju „usmeni“ dogovor iz kog je Beograd uspeo da izvuče „najviše moguće“.

Vlada u Prištini ranije je najavila i da će 1. septembra početi primenu mera reciprociteta prema Beogradu i po pitanju registarskih tablica, odnosno da više neće priznavati tablice sa imenima gradova na Kosovu i Metohiji koje je izdao MUP Srbije kao ni „statusno neutralne“ KS tablice.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti