O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nemačko-francuska pretnja Srbiji? Mediji: Ozbiljno je
05. Septembar 2022. godine
IZVOR: BLIC /// Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
Beograd -- Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron odlučili su da se daleko aktivnije uključe u dijalog Beograda i Prištine, pišu mediji.

Poslaćemo jasnu poruku da VERUJEMO Vučiću i Vladi! Simić: Nema boljeg trenutka za posetu Ane Brnabić KiM
Naprotiv, više je delovalo kao nešto na pola puta od sugestije do pretnje, uz jedan konkretan potez - obojica u pregovore šalju svoje direktne savetnike za međunarodnu politiku, iskusne diplomate Jensa Pletnera i Emanuela Bona. Cilj - "proces brzo pokrenuti napred".

Analitičari za "Blic" ocenjuju da se radi o "iskusnim, strateškim vatrogascima" što pokazuje da je situacija na Kosovu i Metohiji "ozbiljna i potencijalno zapaljiva".

Šolc i Makron u pismu Aleksandru Vučiću apeluju na njega da pokaže "maksimalnu odlučnost i spremnost da donosi teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU".

Pismo je svakako izazvalo interesovanje kompletne srpske javnosti, kao i pitanje ko su Pletner i Bon koji će, po svemu sudeći, dijalog Beograda i Prištine uzeti pod svoje ruke.

Predsednik Foruma za strateške studije (FORST) dr Neven Cvetićanin ističe za "Blic" da su Pletner i Bon diplomate najviše ranga i upoređuje ih čak sa čuvenim američkim političarem Henrijem Kisindžerom koji je tokom sedamdesetih godina bitno doprineo popuštanju Hladnog rata i smirivanju tenzija izmešu SAD-a i tadašnjeg SSSR-a.

“I Pletner i Bon su bili uključeni u najvažnije pregovore na svetu prethodnih godina. Pletner je posredovao u sporazumu u Minsku između Rusije u Ukrajine 2015. godine dok je Bon učestvovao u nuklearnom sporazumu sa Iranom koji su 2015. godine sklopili SAD, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina”, naglašava Cvetićanin.

Kako kaže, Pletner je tvorac nemačke spoljne politike.

“Prošao je sve najvažnije strateške funkcije dok nije postao savet za spoljnu i bezbednosnu politiku nemačkog kancelara Olafa Šolca. Sličan profesionalni put imao je i Bon u Francuskoj. To su ljudi za komunikaciju sa glavnim svetskim liderima kao što su Bajden, Blinken, Si Đinping... Njihovo angažovanje u dijalogu Beograda i Prištine ukazuje da je situacija, zaista, ozbiljna i potencijalno zapaljiva”, ocenjuje Cvetićanin.

Cvetićanin smatra i da se Pletner i Bon ne mogu porediti ni sa jednim diplomatom koji je do sada učestvovao u pregovorima Beograda i Prištine.
“Uz dužno poštovanje svih prethodnika, Pletner i Bon su retke diplomate i šampioni šatl diplomatije. Imaju uvažavanje i na Istoku i na Zapadu pošto su učestvovali u sporazumima sa Iranom, Rusijom i Ukrajinom... Na osnovu svega toga može se zaključiti da će se Nemačka i Francuska uključiti i suštinski u dijalog Beograda i Prištine, a ne samo formalno čim su poslali diplomate ovako ozbiljnog ranga”, podvlači Cvetićanin.

"Nisu navijači nego hladni hirurzi diplomatije", dodaje on.

Cvetićanin predviđa da će posebno zanimljiv biti dijalog Pletnera i Bona sa radikalnim političare kakav je premijer Kosova Aljbin Kurti. “To su suviše pametni ljudi, diplomate sitnog veza koji će obaviti razgovore i sa zvaničnicima i Beograda i Prištine kako bi skenirali situaciju i odnosu na to zaključiti šta je moguće uraditi u dijalogu. Zbog toga bi bilo dobro da i mi imamo naše diplomate tako ozbiljnog ranga koji mogu da odgovore takvom izazovu da bismo na realnim osnovama zaštitili svoje interese i izbegli bilo kakve strateške makazice velikih sila”, zaključuje Cvetićanin.

S druge strane, predsednik upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će Pletner i Bon ubrzati dijalog Boegrada i Prištine.
“To su eksperti koji poznaju stanje na Zapadnom Balkanu. Oni mogu i treba da pomognu Lajčaku i Borelju. Pokazalo se da birokrate koje rade 10 godina na ovim prostorima nisu ni od kakve koristi. Pletner i Bon su predstavnici šatl diplomatije koja će svakako ubrzati dijalog Beograda i Prištine. To je odgovor EU na uključivanje SAD-a u proces dijaloga pre mesec dana”, ocenjuje Janjić za "Blic".

Kako kaže, moguće je da već u oktobru na pregovaračkom stolu Beograda i Prištine budu brojna pitanja.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti