O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Matković: Inflacija 14 odsto, hrana skuplja 21 odsto, najgor...
10. Novembar 2022. godine
Autor:NIN /// Foto/izvor: Shutterstock
Programska direktorka Centra za socijalnu politiku Gordana Matković izjavila je da će "nažalost, kriza izazvana najpre pandemijom kovida - 19, a potom i ratom u Ukrajini, neće mnogo razlikovati od svih drugih kriza i najveći teret će se ponovo svaliti na plaća najsiromašnijih".

„Godišnja inflacija u Srbiji je u septembru iznosila 14 odsto, sa tim što su cene hrane povećane za 21 odsto, a deset odsto najsiromašnijih gradjana više od polovine primanja izdvaja upravo za hranu“, rekla je za NIN Matković, koja je bila ministarka za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u vladi Zorana Đinđića. Kako je dodala, ako „primanja nisu skočila u odnosu na 2019, a nisu, jasno je da sada ostaju s još manje sredstava za preživljavanje, a njihova situacija će se izvesno pogoršati kada u narednom periodu skoče cene energenata“.

Komentarišiću nedavnu izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da bi sa minimalcem od 40.000 mogla da preživi nekoliko dana, Matković je navela da se (premijerka) „nije snašla, mada nije lako ni živeti pod konstantnim kamerama i reflektorima“. „Uz to, kad je neko suviše dugo na vlasti, izgubi osećaj za relnost“, naglasila je Matković.

Na pitanje šta smatra najvećim propustima vladavine nekadašnje Demokratske opozicije Srbije (DOS), ona je rekla: Mislim da nismo do kraja razumeli značaj nezavisnih institucija koje su se tek tada gradile“.

„Sećam se da je (Vojislav) Koštunica stalno govorio o nezavisnosti institucija, do te mere da je agilniji deo Vlade zbog toga bio i malo frustriran“, ispričala je Matković.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti