O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Raspoređeni su: Putin "uperio" krstareće rakete u Japan
06. Decembar 2022. godine
IZVOR: INDEX.HR /// Foto: EPA-EFE/Alexei nikolsky poll
Japan polaže pravo na južna Kurilska ostrva koja drži Rusija, koja Tokio naziva severnim teritorijama. Reč je o teritorijalnom sporu koji datira još od kraja Drugog svetskog rata, kada su ih sovjetske trupe okupirale i potisnule Japan.

Ruski raketni sistem Bastion, koji ima rakete dometa do 500 km, raspoređen je na ostrvu Paramušir u severnom delu Kurilskih ostrva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Obalne službe Pacifičke flote održavaće 24-časovnu stražu kako bi kontrolisale susedno morsko područje i zone moreuza", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da je u Paramuširu formiran vojni kamp sa uslovima koji omogućavaju celogodišnju službu, smeštaj, rekreaciju i ishranu osoblja.

Do raspoređivanja dolazi godinu dana nakon što je Rusija rasporedila sisteme Bastion na ostrvu Matua, u centralnom delu Kurilskog grebena, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Ostrva će igrati ključnu ulogu u rusko-japanskim odnosima"

Vašingtonski Centar za strateške i međunarodne studije napisao je u septembarskom izveštaju da je militarizacija Kurilskih ostrva od strane Moskve, u senci njene invazije na Ukrajinu, "u velikoj meri prošla ispod radara".

"Potezi Rusije da poveća svoje prisustvo sugerišu da će ostrva nastaviti da igraju pogubnu ulogu u budućnosti rusko-japanskih odnosa i da bi Japan i Sjedinjene Države trebalo da prodube konsultacije u vezi sa ruskim aktivnostima u regionu", objavljeno je u izveštaju navodi se na sajtu Centra.

Japan se pridružio zapadnim saveznicima u uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji nakon što je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u, kako Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom". Ukrajina i njeni saveznici kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvan rat.

Rusija se povukla iz mirovnih pregovora sa Japanom i zamrznula zajedničke ekonomske projekte u vezi sa spornim Kurilskim ostrvima zbog japanskih sankcija uvedenih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti