O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Uhapšeno 200 osoba nakon upada u Kongres, Vrhovni sud i pred...
09. Januar 2023. godine
Autor:N1 Beograd, Hina /// Foto: Izvor: Tanjug/AP, Eraldo Peres
Brazilske snage bezbednosti su preuzele kontrolu nad Kongresom, Vrhovnim sudom i predsedničkom palatom, institucijama u koje su prethodno upale pristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara, javili su mediji. Ministar pravde Flavio Dino rekao je da je uhapšeno najmanje 200 demonstranata.

„Ovo je terorizam, to je državni udar. Sigurni smo da ogromna većina stanovništva ne želi da se ovaj mrak primeni“, rekao je Dino na konferenciji za novinare.

On je takođe optužio bezbednosne snage u regionu, kojima komanduje Bolsonarov saveznik, da su bile „nemarne“ tokom nedeljnih protesta.

U međuvremenu, sudija Vrhovnog suda Brazila smenio je guvernera Brazilije Ibanjesa Rošu nakon nedeljnih napada, javio je CNN Brazil.

Bolsonarove pristalice bacale su nameštaj kroz razbijene prozore predsedničke palate, poplavivši delove Kongresa protivpožarnim sistemom i uništivši svečane prostorije u Vrhovnom sudu.

Stranka bivšeg brazilskog predsednika, koji poraz na izborima u oktobru nikad nije eksplicitno priznao, osudila je napad, istakavši da je to „tužan dan za brazilsku naciju“,

„Današnji događaji u Braziliji su sramota za sve nas, oni ne predstavljaju našu stranku, oni ne predstavljaju Bolsonara. Podržavamo mirne proteste. Današnji postupci su sramota“, rekao je čelnik Bolsonarove Liberalne stranke Valdemar Kosta Neto u videu objavljenom u nedelju.

Svetski lideri su osudili upad u brazilske institucije, među njima i američki predsednik Džo Bajden koji je ocenio da je reč o „napadu na demokratiju“.

„Osuđujem napad na demokratiju i na miran prenos vlasti u Brazilu. Brazilske demokratske institucije imaju našu punu podršku i volja brazilskog naroda ne sme biti potkopana“, naveo je Bajden na Tviteru i dodao da se raduje nastavku saradnje s levičarskim predsednikom Luisom Injasiom Lulom da Silvom.


Upad Bolsonarovih pristalica jako podseća na invaziju američkog Kapitola od strane pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti