O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić stigao u Bugarsku i sastao se s Radevom: Počinje gradn...
01. Februar 2023. godine
IZVOR: TANJUG /// FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kostinbrod u blizini Sofije, gde počinju radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

Međusistemska gasna veza "Bugarska-Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.

Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvuju i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov i Srbijagasa Dušan Bajatović.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP Srbijagas. Glavni izvođač radova je Glavbolgarstroy.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće, kako je najavljeno spremna za operativni rad polovinom ove godine. Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine, a radovi na izgradnji gasnog konektora u Srbiji počeli su u februaru 2022. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u oktobru prošle godine otvaranju gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke u Sofiji i tada izjavio da je Srbija započela na svojoj teritoriji gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom i da će dve zemlje taj projekat završiti za godinu dana.

Bugarska će zahvaljujući gasnom interkonektoru sa Grčkom dobijati prirodni iz Azerbejdžana i LNG (tečni) gas preko luke na severu Grčke. LNG terminal u Aleksandropolisu na severu Grčke bi, kako je tada najavljeno, trebalo da bude gotov do kraja ove godine.

Gasni interkonektor će biti u punoj sinergiji sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje iz Kaspijskog regiona.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je tada rekao da će ta zemlja u 2022. povećati izvoz na više od 22 milijarde kubnih metara i da će 11,5 milijardi otići evropskim potrošačima.

"U julu smo potpisali memornadum o razumevanju sa EK i to je jedan veoma važan dokument na osnovu kojeg planiramo da do 2027. godine udvostručiemo naše snabdevanje prirodnog gasa Evropi", rekao je Alijev. Nakon ceremonije Vučić i Radev imaće u Sofiji tet-a-tet sastanak.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti