O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Blic" danas izlazi u 3D izdanju
16. Septembar 2013. godine
Redakcija dnevnog lista “Blic” slavi danas 17. rođendan. Povodom toga, redakcija je spremila čitaocima poseban poklon - prvo štampano 3D izdanje novina u Srbiji.
Trodimenzionalni svet u medijima do sada smo mogli da posmatramo u bioskopima, ali ne i na papiru. Redakcija lista "Blic" potrudila se da čitaocima otkrije i ovu novu dimenziju štampanog broja, prvu takve vrste u Srbiji.
 
Na 56 strana punog kolora, uz pomoć specijalnih naočara koje će biti zalepljene za svaku naslovnu stranu sutrašnjeg broja, fotografije će moći  da se posmatraju "kao da su žive". 

Put od ideje do realizacije 3D novina je težak, ali ujedno i zabavan. Iako postoji nekoliko načina za kreiranje 3D fotografija, mi smo se odlučili za onaj koji će čitaocima dati najbolju moguću sliku.

Sve počinje pronalaženjem adekvatnog objekta i uglova za fotografisanje kako bi iluzija bila što bolja. Naši stručnjaci su postavili dva fotoaparata na posebne držače i istovremeno fotografisali jedan objekat ili osobu. Potrebno je istovremeno uskladiti daljinu, osvetljenje i oštrinu, dok je jedina razlika kod ovih fotografija ugao. Aparati su udaljeni jedan od drugog oko deset santimetara.

Nakon toga, fotografije se ubacuju u računar radi dalje obrade. Pomoću softvera, fotografije se spoje, „presvuku“ posebnim slojevima kako bi 3D efekat bio vidljiv uz pomoć naočara koje ste dobili uz ovaj broj.

Kako funkcionišu 3D naočare

Mnogim korisnicima zvuči pomalo komplikovano ali 3D je u suštini jednostavan optički „trik“. Zavnosvan je na stereoskopskom prikazivanju, odnosno slanju različitih slika levom i desnom oku. Kako bi 3D funkcionisao potrebno je da se svakom oku šalje posebna slika, odnosno da se one potpuno razdvoje kako bi se stvorio efekat dubine.

Naočare (kojih ima više vrsta) razdvajaju te slike koje korisnik vidi i stvaraju utisak 3D slike koju gleda. Za čitanje današnjeg „Blica“ izabrali smo anaglifske naočare, koje imaju različite boje sočiva. Funkcionišu tako što filtriraju boje kroz sočivo, tako da oba oka dobijaju različite informacije.

Javne ličnosti uređuju slavljenički broj "Blica"

Već po tradiciji, slavljenički broj našeg lista uređivače gosti urednici, javne ličnosti od znanja i ugleda.

Uređivački kolegijum 16. septembra činiće Tanja Mišćević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU (Politika, Tema Dana); njegova ekselencija Fransoa Gzavije Denio, ambasador Francuske (Svet); vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić (Ekonomija); dr Nada Macura, portparolka Urgentnog centra (Društvo); Rodoljub Milović, načelnik Uprave kriminalističke policije (Hronika); reditelj Srdan Golubović (Kultura, Zabava) i atletičar, osvajač bronzane medalje na Svetskom prvenstvu Emir Bekrić (Sport).

Posle kolegijuma, u holu naše zgrade biće organizovana tradicionalna izložba - 17 najuticajnijih naslovnih stranica “Blica” koje predstavljaju istorijske dokumente vremena koje je za nama.

Poklon: 3D serijal u 12 nastavaka

3D izdanje nastaviće se kroz akciju pod naslovom “Dinlologija” koja počinje 17. i traje do nedelje 29. septembra. Nakon naočara, u sledećem štapmanom izdanju poklon čitaocima biće korice. U njih ćete moći da stavljate dodatke o dinosaurusima u 3D formatu koji će izlaziti svakodnevno do kraja akcije.

Izvor: nuns.rs/Blic
Foto: nuns.rs

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti